İstanbul
23 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Engelleri aşan üniversite DEÜde fırsat eşitliği ön planda

Engelleri aşan üniversite DEÜde fırsat eşitliği ön planda
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ (DEÜ), 2023-2024 AKADEMİK YILINDA, EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ ÖN PLANDA TUTARAK KAMPÜSLERİN VE EĞİTİM FAALİYETLERİNİN ERİŞİLEBİLİRLİĞİNE ÖNEM VERİYOR

Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinden biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 2023-2024 akademik yılında eğitimde fırsat eşitliğini öncelikli hedef olarak kabul ediyor. Üniversitenin Rektörü, Prof. Dr. Nükhet Hotar, bu konuda önemli adımlar atmaktan ve engelsiz bir eğitim ortamı sağlamaktan gurur duyduklarını ifade ediyor.

Hotar, "Araştırma üniversitemizi yönetirken, tüm öğrencilerimizin eğitimde eşit fırsatlara sahip olduğuna inanıyoruz. Ayrıca özel gereksinimli öğrencilere yönelik akademik sorumluluklarımızı titizlikle yerine getiriyoruz. Bu doğrultuda, Türkiye'ye örnek olacak projelerimiz ve 'Engelsiz Üniversite' ödüllerimizle eşitliğe katkı sağlıyoruz" şeklinde konuşuyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi, eğitimde fırsat eşitliği sağlamak ve engelli öğrencilere destek olmak amacıyla kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Rektör Hotar, "Üniversitemizde 2,100 özel gereksinime sahip öğrencimiz bulunuyor, bu öğrencilerin 400'ü yüzde 40 ve üzeri engelli. Temel amacımız, bu 2,100 öğrencinin 70,000 diğer öğrenciyle eşit koşullarda eğitim almalarını sağlamak" diyor.

DEÜ, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından düzenlenen 2022 Engelsiz Üniversiteler Ödülleri'nde 11 bayrak ve 7 nişan kazanarak bu alandaki liderliğini kanıtlamış durumda. Rektör Hotar, "Toplumsal farkındalık yaratmaya yönelik sosyal sorumluluk projeleri, bilimsel çalışmalar ve altyapı yatırımlarına büyük önem veriyoruz. Üniversitemiz, ulusal düzeyde ses getiren projeleri hayata geçiriyor. Toplumun her kesimine ulaşma ve engel kavramını ortadan kaldırma amacımızın öncelikli olduğunu belirtmek isterim. Ayrıca engelsiz eğitim, engelsiz altyapı, engelsiz kampüs ve engelsiz şehir gibi kavramlarda öncü olmak istiyoruz" diyor.

DEÜ, öğrencilere destek sağlama konusunda da önemli çalışmalar yapıyor. Örneğin, Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi'nde Braille alfabesi çıktı cihazı, kitap tarayıcı, grafik kabartma cihazı ve kitap seslendirme ve film betimleme kabini gibi özel ekipmanlar bulunuyor. Öğrencilerin taleplerine göre ders notları, kitaplar veya broşürler Braille alfabesiyle hazırlanabiliyor ve kütüphane koleksiyonunda 350 sesli kitap bulunuyor.

Son olarak, Prof. Dr. Nükhet Hotar, son 20 yılda yapılan yasal düzenlemelerin engelli, dezavantajlı veya kırılgan gruplara yönelik farkındalığı artırdığını vurguluyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konudaki duyarlılığının üniversitelere ve kamu kurumlarına örnek olduğunu belirtiyor. Engelli bireylerin eşit eğitim hakkına sahip olması gerektiğini vurgulayan Hotar, bu konuda empati ve hoşgörünün önemli olduğunu ve DEÜ'nün bu değerlere bağlı kalarak insanlığa ve bilime katkı sağlamaya devam edeceğini ifade ediyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!