Toplam 54 coğrafi işaretli ürünü ile Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla tescilli ürüne sahip olan Erzurum’da iki ürün için daha başvuru yapıldı.
Tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işareti olan coğrafi işaret son yıllarda rağbet görüyor. Ülkemizde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yürütülen coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanıyor.
Erzurum listenin 3. sırasında
Ülkemizde Gaziantep 103, Konya 72 ve Erzurum 54 tescilli ürün ile listenin ilk üçünde bulunuyor. Son olarak Pasinler Yaprak Döner’in tescil ettiren Erzurum’da 54 ürün coğrafi işaretli oldu. Bunlardan 48’si mahreç işareti alırken, 6 ürün menşei adı aldı. Erzurum’da halen 16 ürün coğrafi işaret için sırada bekliyor.
Sırada Erzurum Kahvaltısı ve Helvası var
Geçtiğimiz günlerde Erzurum Ticaret Borsası, Erzurum Un Helvası için mahreç işareti başvurusunda bulundu. Bu arada Erzurum Kahvaltısı içinde müracaat edildi. Karayazı Balı, Bardız Kilimi, Erzurum İspir Gobdini, Narman Yeşil Mercimeği, Erzurum Burması/Erzurum Burma Bileziği, Tortum Ekşi Pestili, Erzurum Yufka Yağlaması, Hınıs Köftesi, Erzurum Babaanne Pastası (Erzurum Pastası), Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi, Erzurum Kızılcığı, Erzurum Patates Boranisi ve Erzurum Balı coğrafi tescilli için sırada bekliyor. Bu arada; Erzurum’un yöresel lezzetleri arasındaki su böreği, Avrupa Birliği (AB) nezdinde de tescil bekliyor. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 29 Temmuz 2020’de tescil edilerek "Coğrafi İşaret Tescil Belgesi" alan tescilli yöresel lezzetlerinden su böreği için Erzurum Ticaret Borsası tarafından 12 Ocak 2021’de Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret Komisyonu’na yapılan tescil başvurusunda önemli bir aşamaya gelindi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.