İstanbul
04 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Erzurumda 49 ürünün coğrafi işareti var

Erzurumda 49 ürünün coğrafi işareti var
ERZURUM’DA COĞRAFİ İŞARET TAŞIYAN 49 ÜRÜN BULUNUYOR. BUNLARDAN 43’ÜNÜN MAHREÇ İŞARETİ, 6’SININ İSE MENŞEİ ADI TESCİLLİ YAPILDI.

Erzurum'da coğrafi işaret taşıyan toplam 49 ürün bulunuyor. Bu ürünlerin 43'ü mahreç işareti ile tescil edilmişken, 6'sı menşei adı tescili almıştır. Erzurum, coğrafi işaretlerle ürünlerini koruma ve tanıtma konusunda büyük bir çaba sarf etmektedir. İlk coğrafi işaret tescili 2005 yılında Karnavas Dut Pekmezi için başvurularak 2009 yılında menşei adı tescil edilmesiyle başlamıştır. Bu süreçte Erzurum Ticaret Borsası, coğrafi işaret başvurularında öncü bir rol üstlenmiştir.

Coğrafi işaret, bir ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürün ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı tüketicilere gösteren ve kaliteyi garanti eden bir işarettir. Coğrafi işaret tescili sayesinde, belirli bir coğrafi alanda ün kazanmış ürünlerin kalitesi, geleneksel üretim yöntemleri ve yerel hammaddeleri korunur. Bu işaretler, menşe adı veya mahreç işareti olarak tescil edilebilir ve gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri gibi çeşitli sektörlerde kullanılabilir.

Erzurum'da menşei adı olarak tescil edilen ürünler arasında Erzurum Aşotu, Hınıs Fasulyesi, Karnavas Dut Pekmezi, Narman Şeker Fasulyesi, İspir Kaymağı ve İspir Kuru Fasulyesi bulunmaktadır. Ayrıca, Cılbır, Erzurum Balı, Erzurum Kızılcığı, Kurutulmuş Et Dürme, Narman Yeşil Mercimeği ve İspir Kurun Peyniri gibi ürünler de tescil için başvuru aşamasındadır.

Erzurum'da mahreç işareti ile tescil edilmiş olan 43 ürün arasında Erzurum Pekmezli Baklavası, Erzurum Ayran Aşı Çorbası, Erzurum Ayva Yahnisi, Erzurum Aşmalı Yahni, Erzurum Civil Peyniri, Erzurum Demir Tatlısı, Erzurum Dut Çullaması, Erzurum Ehram Dokuma Kumaşı, Erzurum Ekşili Dolma, Erzurum Eriştesi, Erzurum Et Kavurması, Erzurum Gliko, Erzurum Hasıta, Erzurum Hurma Tatlısı, Erzurum Kadayıf Dolması, Erzurum Kara Fatma Çorbası, Erzurum Kavut Haşılı, Erzurum Kaz Lokması, Erzurum Kesme Aşı Çorbası, Erzurum Ketesi, Erzurum Küflü Civil Peyniri, Erzurum Kıtlama Şekeri, Erzurum Mantısı, Erzurum Pastırması, Erzurum Pekmezli Kadayıfı, Erzurum Peynir Helvası, Erzurum Su Böreği, Erzurum Sucuğu, Erzurum Tatar Böreği, Erzurum Tel Helvası, Erzurum Tereyağı, Erzurum Tuzlu Lokumu, Erzurum Yumurta Pilavı, Erzurum Çaşır Salamurası, Erzurum Çeç Pancarı, Erzurum Çiriş Yemeği, Erzurum Çortutu Pancarı, Erzurum Şalgam Dolması, Hasankale Lavaşı, Karnavas Bezi, Oltu Cağ Kebabı ve Oltu Taşı bulunmaktadır. Ayrıca, Erzurum Babaanne Pastası, Erzurum Bardız Katmeri, Erzurum Burması, Erzurum Cılbıra, Erzurum Herle Aşı Çorbası, Erzurum Hink Yemeği, Erzurum Kelecoşu, Erzurum Kuru Kayısı Kaysefesi, Erzurum Lavaş Ekmeği, Erzurum Patates Boranisi, Erzurum Yufka Yağlaması, Erzurum Çaşır Kavurması, Hınıs Köftesi, Pasinler Yaprak Döner, Siyah Kuşburnu ve Tortum Ekşi Pestili ise mahreç işareti başvurusu için onay beklemektedir. Erzurum, geleneksel ürünlerinin tanıtımı ve korunması için coğrafi işaretlerle büyük bir çaba sarf etmektedir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!