İstanbul
25 Kasım, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

ESTÜnün projesi ile ölçüm teknolojileri yerli hale gelecek

ESTÜnün projesi ile ölçüm teknolojileri yerli hale gelecek
SAVUNAMA SANAYİ, HAVACILIK VE BEYAZ EŞYA GİBİ SEKTÖRLERİN 10 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE MALİYETLERLE YURTDIŞINDA YAPTIRDIĞI ÖLÇÜM TEKNOLOJİLERİNİ YERLİLEŞTİRMEYİ AMAÇLAYAN, ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NİN YÜRÜTÜCÜLÜĞÜNDE YAPILAN PROJENİN ÇALIŞTAYI GERÇEKLEŞTİ.

Otomotiv, savunma sanayi, havacılık ve beyaz eşya gibi sektörlerin 10 milyon doların üzerinde maliyetle yurtdışında yaptırdığı ölçüm teknolojilerini yerli hale getirmeyi amaçlayan, Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin yürütücülüğünde yapılan projenin çalıştayı gerçekleşti.


Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin yürütücülüğünde Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ortaklığında gerçekleşen Eskişehir Kalibrasyon ve Ölçüm Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurulumu projesinin sonuçlarının değerlendirildiği Eskişehir Kalibrasyon Ve Ölçüm Teknolojileri Çalıştayı, İki Eylül Kampüsü’ndeki konferans salonunda gerçekleştirildi. Çalıştaya Rektör Adnan Özcan, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram, projenin yürütücüleri, destekçileri ve öğretim görevlileri katıldı. Projenin destek verenleri arasında yer alan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, 1.8 milyon TL’lik katkı ile yüzde 79 oranın projeye destek oldu. Projenin hayata geçirilmesi ile savunama sanayi, havacılık ve beyaz eşya gibi sektörlerin yurtdışında yaptırdığı ölçüm çalışmalarını yerlileştirmek amaçlanıyor. 2.3 milyon TL’ye 29 ayda tamamlanan ve faaliyete geçirilen projenin, akredite çalışmalarının ardından merkez haline getirilmesi planlanıyor.



“Yerli malzeme, fayda sağlayacak bir teknolojiyi geliştirmeye çalışılıyor”


Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Adnan Özcan çalıştay hakkında şöyle konuştu;


“Eskişehir test ve kalibrasyon ölçüm aletleri çalıştayı ile ilgili buradayız. Bu bizim için ve ülkemiz için özellikle bölgemiz için son derece kıymetli bir etkinlik. Bu bir BEBKA projesi kapsamında gerçekleştirilen faaliyet. Ve burada ana destekleyici yüzde 79 oranında BEBKA. Onun yanında Ford Otosan ve aynı zamanda Osmangazi Üniversitesi destekçiler arasında 29 ay süren bir proje. Devamında da bu özellikle ölçüm topları son derece önemli olan ölçüm topları zaman zaman bu ölçümlerimiz İstanbul’da yurt dışında firmalarımız, sektörümüzü yaptırıyor. Bu ölçümleri burada yapabilmek amacıyla ülkemize de yerli üretim, yerli malzeme, fayda sağlayacak bir teknolojiyi geliştirmeye çalışılıyor. Epey ilerledik ama proje bitmiş olmasına rağmen biz çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bunu ileriki zamanlarda gerçek bir merkez haline getirip Türk akdreditasyonlarından tamamlayıp daha sonraki dönemlerde de tüm ülkemize, bölgemize hizmet edebilir hale getireceğiz buraya.”



“Amaç ölçüm teknolojilerinin yerlileştirilmesi”


Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Sabri Bayram ise “Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı olarak 2021 yılı Yenilik ve Verimlilik Mali Destek Programı’ kapsamında desteklediğimiz Eskişehir Teknik Üniversite’mizin başvuru sahibi olduğu Eskişehir Ölçüm ve Kalibrasyon Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Kurulumu Projesi’nin bugün sonuçlarının değerlendirildiği çalıştaytaydayız. Projeye ajans olarak bugüne kadar 1.8 milyon lira destek sağladık. Üniversitemizin ve paydaşlarımızın katkısıyla toplamda 2.3 milyon liralık bir proje gerçekleşti. Projenin amaçları şu şekilde: Özellikle havacılık, savunma sanayi, beyaz eşya, otomotiv gibi sektörlerde kullanılan ölçüm teknolojilerini yerlileştirmesi, bu ihtiyaçları yurtdışından sağlayan firmalarımızın bu merkezden faydalanarak bu ihtiyaçlarını karşılaması. Bu amaçlarla gerçekleştirilen merkezin bugün çalıştayın da çıktıları değerlendirmiş oluyoruz. Özellikle proje paydaşlarımız da var bunun da altını çizmek istiyorum. Projeye ciddi kaynak sağladılar. Yine diğer savunma sanayi ve beyaz eşya ve otomotiv sektöründe de firmalarımız var. Bunlarda dışarıya aktardıkları kaynakları proje sayesinde ülkemizde kalmış olacak. Proje, sayın rektörümüzün de bahsettiği gibi 29 ayda tamamlandı. Şu anda proje, faaliyetlerine başladı. Önümüzdeki süreçte hedeflerde burayı bir merkez hâline getirip akredite almış bir kuruluş merkezi haline getirip faaliyetlerine devam etmesi şeklinde olacak. Yıllık ortalama test ve ölçümler için yurt dışına 10 milyon doların üzerinde bir harcama yapılıyor. Şirketler tarafından. Söz konusu projeyle birlikte bu harcamanın uzun vadede yüzde 25 oranında azaltılmasını hedefliyoruz” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!