Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2021 yılındaki Cop26 İklim Konferansı’nda kabul edilen ve 2030 yılına kadar orman kaybını ve arazi bozulmasını durdurmayı amaçlayan Glasgow Deklarasyonu, işlevselliğini yitiriyor gibi görünüyor. 2021 yılında Glasgow şehrinde imzalanan bu deklarasyonun ardından, dünya genelinde orman yangınları artarak devam ediyor.
Glasgow Deklarasyonu, orman kaybını ve arazi bozulmasını durdurma taahhüdünü içermesine rağmen, Küresel Orman İzleme Merkezi'nin son açıklamaları bu taahhüdün gerçekleştirilebilirliğini sorguluyor. Yayınlanan rapora göre, tropikal yağmur ormanlarının kaybı, küresel ısınma ve biyoçeşitlilik açısından endişe verici boyutlara ulaştı. Özellikle Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya'daki yağmur ormanlarında ağaç kesimi ve yangınlar, depolanan karbonun atmosfere salınmasına ve dünya genelindeki sıcaklıkların yükselmesine neden oldu.
Maryland Üniversitesi tarafından toplanan yeni verilere göre, 2022 yılında tropikal bölgeler, 2021 yılına göre yüzde 10 daha fazla yağmur ormanı kaybetti ve toplamda 4 milyon hektarlık alan yangınlar veya kesimlerle etkilendi. Bilim insanları, yağmur ormanlarının ekosisteminin uzun bir süreç olduğunu ve bu nedenle kolayca değiştirilemeyeceğini vurguluyorlar.
Glasgow Deklarasyonu, BM İklim Konferansı'nda 100'den fazla lider tarafından imzalandı ve orman kaybını durdurmayı amaçlayan bir taahhüdü içeriyor. Ancak son gelişmeler, bu taahhüdün gerçekleşmesinin ne kadar zorlu bir görev olduğunu gösteriyor.
Glasgow İklim Deklarasyonu işlevini kaybetti
AMAZON ORMANLARI YANGIN (ARŞİV)
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.