İstanbul
01 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

“Güneş ışınları cildin erken yaşlanmasına yol açabilir”

“Güneş ışınları cildin erken yaşlanmasına yol açabilir”
İSÜ LİV HOSPİTAL BAHÇEŞEHİR DERMATOLOJİ (CİLDİYE) KLİNİĞİ’NDEN UZM. DR. ÖZLEM İPEK, YAZ MEVSİMİNDE GÜNEŞTEN KORUNMANIN YOLLARINI ANLATTI

Dermatoloji uzmanı Dr. Özlem İpek, güneşin cilde zararlarını anlatarak, "Güneş ışınları cildimizin erken yaşlanmasına, cilt lekelerine, güneş yanıklarına, alerjik cilt döküntüleri ve cilt kanserlerine neden olabilmektedir. Yaz aylarında güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen gösterilmelidir" dedi.

İstanbul Sağlık Üniversitesi Liv Hospital Bahçeşehir Dermatoloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Özlem İpek, yaz mevsiminde güneşten korunmanın önemini vurgulayarak çeşitli uyarılarda bulundu.

Uzm. Dr. İpek, güneş ışınlarının cildimize zarar verebileceğini belirterek, güneşe aşırı maruz kalmanın ciltte erken yaşlanma, cilt lekeleri, güneş yanıkları, alerjik cilt döküntüleri ve cilt kanseri gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi. Yaz aylarında özellikle güneş ışınlarının en dik geldiği 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkarken özen gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

Güneşe fazla maruz kalmanın neden olabileceği güneş yanığına dikkat çeken Uzm. Dr. İpek, güneş yanığının ciltte kızarıklık, sıcaklık artışı, ağrı ve hassasiyet ile kendini gösterdiğini belirtti. Yanığın şiddetine bağlı olarak su toplaması, soyulmalar ve dehidratasyon gibi daha ciddi belirtilerin de görülebileceğini ekledi. Güneş yanığı yaşayan kişilere soğuk uygulama yapmalarını ve bir sağlık kuruluşuna başvurmalarını önerdi.

Güneş lekeleri konusunda da bilgi veren Uzm. Dr. İpek, güneş lekelerinin cilde rengini veren melanin pigmentini sentezleyen hücrelerde veya melanin sentezinde artışa bağlı olarak ciltte meydana gelen koyu renkli lekeler olduğunu açıkladı.

Güneş lekelerinin tedavisinin uzun sürebileceğine dikkat çeken İpek, tedavi sürecinde düzenli olarak uygun bir güneş koruyucu kullanılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, güneş lekelerinin tedavisinde çeşitli kremler, takviye ilaçlar, mezoterapi, PRP, peelingler ve lazer tedavilerinin kullanılabileceğini söyledi.

Güneş korunmasının bazı pratik yöntemlerle sağlanabileceğini belirten İpek, özellikle öğlen saatlerinde zorunlu haller dışında dışarı çıkılmamasını önerdi. Açık renkli, pamuklu ve sıkı dokumalı kıyafetlerin tercih edilmesi, geniş şapka ve güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, en az 30 faktörlü güneş koruyucu kullanmanın önemine dikkat çekti.

Uzm. Dr. İpek, güneş koruyucu seçiminde en az 30 koruma faktörlü, dermatolojik olarak test edilmiş, hem UVA (foto yaşlanma ve leke oluşumu) hem de UVB (güneş yanığı) ışınlarına karşı koruyucu özelliklere sahip ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ve güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce koruyucu uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!