İstanbul
01 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Hedefi günlerce durmadan uçabilmesi, başardığı takdirde çağ atlatacak

Hedefi günlerce durmadan uçabilmesi, başardığı takdirde çağ atlatacak
SİVAS BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİNDE EĞİTİM GÖREN AHMET TURAN KARAGÖZ, ATIK MADDELERDEN ELEKTRİKLİ İNSANSIZ HAVA ARACI ÜRETTİ. GELİŞTİRME AŞAMASINDA OLAN İHA İÇİN HEDEFİ İSE GÜNLERCE KESİNTİSİZ UÇUŞ YAPMAK.

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencisi Ahmet Turan Karagöz, atık maddeleri kullanarak kendi elektrikli insansız hava aracını (İHA) üretti. Karagöz, bu projenin geliştirilme aşamasında ve sonunda hedeflediği şey, günlerce kesintisiz uçuş yapabilen bir İHA oluşturmak.

Sivas'ta bulunan Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Ahmet Turan Karagöz, kendi kaynaklarıyla atık malzemeleri kullanarak bir elektrikli İHA geliştirdi. Ürettiği İHA, laboratuvar ortamında geliştirilen bir proje olup, Karagöz bu projeyi bir dizi yarışmada takdir toplamıştır. Ayrıca, İHA'nın güneş enerjisini kullanabilmesini sağlamak için kendi geliştirdiği 6 katmanlı bir kimyasal boya kullanmıştır. Ahmet Turan Karagöz, bu projeye yatırım yapılırsa daha fazla geliştirilip savunma sanayi sektörüne kazandırılmasını hedeflemektedir.

Projeye kendi evinde başladığını ifade eden Ahmet Turan Karagöz, "Üniversiteye başladıktan sonra laboratuvar ortamlarını ve hocaların deneyimlerini kullanarak İHA'yı geliştirmeye başladım. Şu anda projem resmi olarak iki ayrı yarışmada yer alıyor. İlk yarışmada 35 takımı geride bırakarak ilk 7 takım arasına girdik. Diğer yarışmada ise 2. aşamayı geçersek, belirli bir yatırım ile İHA'yı daha da geliştirmeyi planlıyoruz" dedi.

Araçta kullanılan birçok malzemenin atık eşyalardan oluştuğunu belirten Karagöz, "Sabitleme boruları çadır ve kırık beşik borularından oluşuyor. Gövde ise mukavva ve yapıştırıcı kullanılarak tamamen atık malzemelerden yapıldı. Bundan sonra profesyonel bir aşamaya geçip kompozit malzemeler kullanmayı düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Elektrikli İHA'ların savunma sanayisinde pek tercih edilmediğini ifade eden Karagöz, projede amaçladığı şeyin uzun süreli uçuş kapasitesi olan bir İHA üretmek olduğunu vurguladı. Ahmet Turan Karagöz, projeyi tamamlamak için 4 yıllık lisans süreci boyunca edineceği bilgi ve deneyimleri kullanmak istediğini dile getirdi.

İHA'ya "Turan İHA" adını verdiğini açıklayan Karagöz, isminin hem kendi adından hem de İran edebiyatında Türklerin yaşadığı vatanın adı olan "Turan"dan geldiğini belirtti. Ahmet Turan Karagöz'ün amacı, elektrikle uçabilen İHA'ları Türkiye'nin gelişen teknolojisi ve savunma sanayi teknolojisi için kazançlı hale getirmektir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!