İzmir Körfezi'nde sıkça görülen deniz marulu, hava sıcaklıklarının artmasıyla daha da yaygınlaştı. İnciraltı'ndaki Çakalburnu Lagünü'nün büyük bir kısmı deniz maruluyla kaplandı. Bu makroalglerin denizdeki kötü kokunun artmasına neden olduğu belirtiliyor.
İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2000 yılından sonra İzmir Körfezi'nin en kirli dönemini yaşandığını ve 2005 yılından sonra tekrar kirlenmeye başlandığını ifade etti. Deniz marullarının 2013-2014 yıllarından sonra görülmeye başlandığını belirtti.
Her yıl kasım, ağustos ve mayıs aylarında görülen deniz marulu artık kronik bir sorun haline gelmiş durumda. Prof. Dr. Yaşar, deniz kirliliği, plankton patlamaları, balık ölümleri gibi sorunların İzmir Körfezi'nde ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Körfezin temizlenmesi için fabrikaların arıtma tesislerinin çalıştırılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, derelerin altındaki betonların kaldırılması ve suyun doğal olarak akışına izin verilmesi gerektiğini ifade etti. Bu sorunun çözülmesi için tüm ilgili paydaşların işbirliği yapması gerektiğini belirtti.
İzmir’de Çakalburnu Lagünü’nün 3’te 1’i deniz maruluyla kaplandı
Hande NAYMAN/ İZMİR, (DHA)- İZMİR Körfezi’nde, sıklıkla görülen deniz marulu, hava sıcaklıklarının yükselmesiyle, ciddi oranda arttı. Yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan İnciraltı’ndaki Çakalburnu Lagünü’nün 3’te 1’i deniz maruluyla kaplandı.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.