İstanbul
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?


Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır. İş yerinde, evde, kahvaltıda veya bir kafede kahve içmek sizler için keyifli ve sağlıklı bir deneyim olacaktır.

Kafeinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır derler, gerçekten de öyle. İş yerinde, evde, kahvaltıda ya da bir kafede kahve içmek, sizler için hem keyifli hem de sağlıklı bir deneyim olacaktır. Kafein nedir, kahvenin içerisindeki kahve miktarı insan vücudunu nasıl etkiler, kafein hangi içeceklerde bulunuyor gibi soruların cevaplarını bu haber  yazımızda sizler için yazdık. Kafein, ruha ve bedene iyi gelen bir vitamin ilacı gibidir. Kafeini vücudunuza aldığınızda beyin ve sinir sisteminiz uyarılır, bununla birlikte günlük aktivitelerinizde ciddi bir artış gözlemlemeniz de oldukça yüksektir. Kafein, verdiği enerji ile bilinmektedir ve kahve ile özdeşleşmektedir.


Kahvenin iç iltihabı azalttığını ve hastalıklara karşı koruduğunu biliyor muydunuz? Hastalıklara karşı koruma sağlayan ve vücudu dinçleştiren kahvenin faydaları neler, kahvenin zararları neler, vücudunuza kahve girdikten sonra vücudunuzda neler oluyor, bunları bilmek isterseniz sizlere güncel olarak belirlenmiş kahve faydalarından bahsetmek isteriz.

  • Kafein, yaşam aralığınızı uzatan oldukça sağlıklı bir maddedir. Daha sağlıklı ve uzun bir yaşam için tüketebileceğiniz bir kafeininiz bulunmaktadır. Kahve tüketen kadınların diyabet, felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, karaciğer rahatsızlığı gibi hastalıklarda ölüm riski, kahve tüketmeyen kadınlara kıyasla çok daha azdır.
  • Vücudunuza almış olduğunuz şeker, kafein sayesinde çok daha çabuk sindirilmektedir.
  • Kafeinli veya kafeinsiz kahvelerin tüketimi, karaciğerinizi korumaktadır.
  • Alzheimer, yani unutkanlık hastalığına karşı sizi koruyan kafeini, günde 2 bardak kahve şeklinde tüketebilirsiniz. Günde 2-3 bardak kahve tüketmeniz, özellikle 65 yaş ve üzerindeyseniz demans ya da alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinizi en aza indirecektir.
  • Kafein, yağ yakımını hızlandırırken metabolizma hızını da aynı oranda güçlendirir.


Kahvenin içerisinde yararlı pek çok bileşen bulunmaktadır. Sağlıklı bir birey olmanızı sağlayan kahve, az önce de bahsettiğimiz pek çok hastalığa kapılarını kapamanızı sağlayacak kadar etkili bir içecektir. Sabah aç karnına içeceğiniz bir bardak kahve, bağırsaklarınızı çalıştıracağı gibi odağınızı artırmaya ve ruhsal dengenizi kurmaya olanak sağlayacaktır. Kafein alabilmek için kahve içmeniz gerekmemektedir. Kafein, pek çok içeceğin ve yiyeceğin içerisinde bulunmaktadır. Peki kafein içeren içecekler veya kafein içeren besinler nelerdir, gelin birlikte bakalım.

 

Kafein İçeren Besinler

Kafein denildiğinde ilk akla gelen içecek kahve olsa da kafein, pek çok içecekte bulunan, oldukça bilinen bir maddedir. Kafein, kahve başta olmak üzere çay, Redbull gibi enerji içecekleri, kola gibi gazlı içecekler, Guarana Yerba mate  gibi pek çok içecekte bulunmaktadır. Gazlı içeceklere tat verilmesi için kafein özellikle tercih edilmektedir. Kafein intoleransınız bulunuyorsa ya da kafeinden haz etmiyorsanız sabaha bir portakal suyu veya limonlu su ile başlayabilirsiniz.

 

Kafeinin Zararları

Şu ana kadar yalnızca kafeinin faydalarına değindiğimizin farkındasınızdır. Kafein zararlı mı, çok fazla kahve tüketirsem ne olur gibi soru soran pek çok kişi bulunmaktadır. Burada unutulmaması gereken, güzel olan her şeyin fazla tüketilmesi sonucu bu faydaların zarara dönüşeceği noktasıdır. Kafeini doğru bir şekilde ve miktarda tükettiğinizde, özel bir sağlık sorununuz bulunmuyorsa veya kafein alerjisine sahip değilseniz herhangi bir sorunla karşılaşmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Vücudunuzun ihtiyacı olandan daha fazla kafein almanız durumunda uykusuzluk, uykusuzluğa bağlı sindirim bozuklukları, hızlı öfkelenme, vücut ısısında ani artış, el titremeleri gibi sorunlarla karşılaşabilmeniz çok olası. Kafein bağımlılığınız varsa ve kahve tüketmeden duramıyorsanız bu problemlerle kesinlikle karşılaşacaksınız demektir. Fazla kafein belirtileri işte tam olarak bu sorunları kapsamaktadır.

 

Kafein Baş Ağrısına İyi Gelir Mi?

Baş ağrısı, gündelik hayatta çok fazla karşılaştığımız bir sağlık sorunudur. Kronik baş ağrılarının yanı sıra küme baş ağrısı, gerilim tipi baş ağrısı ve migren hastalığı da ortaya çıkınca tüm hastalar, ilaçsız çözümler aramaya başlamaktadır. Baş ağrısı noktasında kafeini değerlendirmemiz iyi olacaktır. Kafein baş ağrısına iyi gelir mi sorusunun cevabı kesin bir şekilde evet olacaktır. Baş ağrınız başladığı esnada ilaca koşmayıp kendinize bir fincan kahve hazırladığınızda şikayetlerinizin gözle görülür bir biçimde azaldığını siz de görebilirsiniz. Baş ağrısı sırasında şişen damarlarınızı gevşetip rahatlatan kafein, baş ağrınızı geçirir. Bu bilgi, kafein tüketiminizi artırmanız anlamına kesinlikle gelmemektedir. Fazla kafein tüketimi sebebiyle bir gün kahve içmediğinizde baş ağrınızın arttığına şahit olabilirsiniz. Kafein etkileri, tahmin ettiğinizden çok daha ağır olabilir.


Anlattığımız bilgiler ışığında dikkat etmeniz gereken kilit nokta, ne kadar kafein tükettiğiniz noktası olacaktır. Kafein tüketiminizi olabilecek en normal seviyede tuttuğunuzda şikayetleriniz azalacak ve daha sağlıklı bir insan haline geleceksiniz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!