İstanbul
10 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kalp hastalıklarının teşhisinde altın standart: “Kardiyak MR”

Kalp hastalıklarının teşhisinde altın standart: “Kardiyak MR”
DOÇ. DR. HATİCE KEMAL GÜNSEL, KALP HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE ALTIN STANDART OLARAK KABUL EDİLEN KARDİYOVASKÜLER GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMİ OLAN KARDİYAK MR’IN, RADYASYON MARUZİYETİ OLMAMASINDAN DOLAYI ERİŞKİN, ÇOCUK VE GEBELERDE DE RAHATLIKLA UYGULANABİLDİĞİNİ SÖYLEDİ.

Doç. Dr. Hatice Kemal Günsel, kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan ve radyasyon maruziyeti olmayan Kardiyak MR yönteminin, erişkinler, çocuklar ve gebeler dahil her yaş grubunda rahatlıkla uygulanabileceğini açıkladı. Bu özel görüntüleme yöntemi, kalp hastalıklarının teşhisinde altın standart olarak kabul ediliyor.

Kardiyak MR, yüksek görüntü kalitesi ve radyasyonsuz olma özelliği sayesinde kalp hastalıklarının tanısında, doğru tedavi planlamasında ve yapısal kalp hastalıklarının düzenli takibinde kritik bir rol oynuyor. Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Hatice Kemal Günsel, bu yöntemin özellikle çocuklar ve gebeler gibi hassas gruplarda güvenli ve etkili bir şekilde kullanılabildiğini belirtti.

KKTC'deki tek uzman olan Doç. Dr. Hatice Kemal Günsel, Kardiyak MR eğitimini 2022 yılında İngiltere'de Royal Brompton Hospital Cardiac Magnetic Resonans Unit'de tamamladı ve ESC (Avrupa Kardiyoloji Cemiyeti) EACVI CMR Level 2 sertifikasına sahiptir. Kardiyak MR ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Günsel, bu görüntüleme yönteminin çok güvenli ve etkili olduğunu vurguladı.

Kardiyak MR, kalbin detaylı görüntülerinin alınmasını sağlayan, radyo dalgaları, manyetik alan ve bilgisayar teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen bir yöntemdir. Ekokardiyografi gibi diğer yöntemlerle teşhis konulamayan hastalarda detaylı bilgi sunar. Aynı zamanda kalp yetersizliği, kalp zarı hastalıkları, kalp kapakçığı sorunları ve damar hastalıklarının teşhisine yardımcı olur.

Kardiyak MR, X ışınlarına göre çok daha net ve hassas dokuların görüntülenmesine imkan sağlar. Özellikle kalp krizi sonrası hasarın belirlenmesi, kalp içi pıhtıların tespiti, kalp kası iltihabının değerlendirilmesi ve kalp yetersizliği gibi durumlarda büyük avantaj sağlar.

Günsel, Kardiyak MR'ın sağladığı avantajları şu şekilde sıraladı:

- Radyasyon maruziyeti olmaması büyük bir öneme sahiptir.
- Tanı ve tedavi süreçlerinde etkilidir.
- Kalbin doku düzeyinde ayrıntılı değerlendirmesine imkan tanır.
- Kalp kası iltihabı, kalp krizi sonrası hasar gibi durumları tespit edebilir.
- Koroner arter hastalığı gibi durumlarda kanlanma bozukluğunu değerlendirebilir.
- Sağ kalp tarafına bağlı hastalıkların tanısı ve takibi için altın standarttır.

Kardiyak MR, tıp alanında büyük bir gelişme olarak kabul edilirken, Doç. Dr. Hatice Kemal Günsel'in bu alandaki uzmanlığı ve deneyimiyle hastalara büyük fayda sağlıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!