İstanbul
29 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Karpuz nasıl seçilir? Karpuz hakkında ilginç bilgiler

Karpuz nasıl seçilir? Karpuz hakkında ilginç bilgiler
KARPUZ NASIL SEÇİLİR? KARPUZ HAKKINDA İLGİNÇ BİLGİLER

Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte sofralara renk ve lezzet katan sebzeler ve meyveler tezgahlarda boy göstermeye başladı. Bu özel lezzetlerden biri de canlı rengi ve tatlı tadıyla karpuzdur. Türkiye'nin birçok bölgesinde yetişen bu meyve, sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Dünyada ise büyüklüğü ve şekli bakımından birbirinden farklı 1200'den fazla karpuz çeşidi bulunmaktadır.

Karpuzun büyük bir kısmı sudan oluşur ve vitaminler ile diğer besin değerleri genellikle minik siyah çekirdeklerinde bulunur. Bu lezzetli meyve, yazın susuzluğunuzu gidermek için harika bir seçenektir ve aynı zamanda smoothie yapmak veya salata sosu olarak kullanmak için mükemmeldir. Tuzlu peynirler, ızgara etler, balıklar ve taze otlarla da harika bir kombinasyon oluşturur.

Peki, karpuz seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

1. Öncelikle karpuzun alt kısmının sarı olup olmadığını kontrol edin. Alt bölge ne kadar sarıysa, karpuz o kadar olgun ve lezzetlidir.

2. Karpuzun üzerindeki çatlakları inceleyin. Karpuzların üzerinde gördüğümüz çatlaklar, meyvenin olgunluğu hakkında ipucu verebilir. Özellikle örümcek ağı gibi görünümler ve minik noktalar, karpuzun lezzetli olduğunu gösterir.

3. Karpuzun boyutuna aldanmayın. Büyük karpuzların daha iyi olduğu yaygın bir yanılgıdır. Asıl önemli olan karpuzun ağırlığıdır. Eğer karpuz ağırsa, olgun ve lezzetlidir. Hafif olanlar ise muhtemelen içi çoktan olgunlaşmıştır.

4. Karpuzun sapını kontrol edin. Eğer sapı yeşilse, bu karpuzun erken toplandığını gösterir. Karpuzlar olgunlaştıkça sapları kurur, bu nedenle kurumuş sapı olan karpuzlar daha tatlı olabilir.

Karpuz hakkında ilginç bilgiler:

1. İlk yabani karpuz, Afrika'nın güneyinde keşfedildi.

2. Bazı karpuz çeşitleri 90 kilograma kadar ulaşabilir.

3. Dünya genelinde 1200'den fazla karpuz çeşidi bulunmaktadır.

4. Dünyanın en ağır karpuzu, Guiness Rekorlar Kitabı'na giren 159 kilogram ağırlığındadır.

5. Karpuzun %92'si su ve %6'sı şeker içerir.

6. Türkiye, dünyanın en çok karpuz üreten ikinci ülkesidir.

7. Dünyada domatesin ardından en çok üretilen meyve karpuzdur.

8. Eski Mısır'da kralların mezarlarına karpuz koyulurmuş, çünkü ruhlarının beslenmesi için kullanılırdı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!