İstanbul
24 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kasko fiyatları arttı, poliçeler azaldı

Kasko fiyatları arttı, poliçeler azaldı
ARAÇ BEDELLERİNDEKİ ARTIŞ, ENFLASYON VE KUR NEDENİYLE ARAÇ ONARIMINDA KULLANILAN YEDEK PARÇALARIN FİYATLARININ VE İŞÇİLİK MALİYETLERİNİN ARTMASI GİBİ ETMENLER, KASKO POLİÇELERİNE DE YANSIYOR

Araç bedellerindeki artış, enflasyon ve kur gibi faktörlerle birlikte araç onarımında kullanılan yedek parçaların fiyatlarının ve işçilik maliyetlerinin yükselmesi, kasko poliçelerinin fiyatlarına yansımış durumda. Kasko fiyatlarının yükselmesi, poliçe sayılarının azalmasına neden oluyor. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dr. Öğretim Görevlisi Oya Turhaner, kasko fiyatlarındaki ciddi artışa dikkat çekiyor ve bu nedenle kaskolu araç sayısının azaldığını söylüyor. Ayrıca, bazı sigorta şirketlerinin poliçe kesmeyi tercih etmediğini ve bu durumun hasar durumundaki riski artırdığını belirtiyor.

Türkiye'de motorlu araçlar, döviz ve altın gibi yatırım araçlarından daha fazla değer kazanmaya başladı. Bu durum, sigorta şirketlerinin hasar durumunda yapacakları ödemeleri göz önünde bulundurarak kasko ve trafik sigortası primlerini güncellemelerine yol açıyor. Geçen yıl ortalama 5 bin lira olan kasko fiyatlarının bu yıl 20-25 bin lira bandına yükselmesi, isteğe bağlı kasko poliçelerinin sayısında azalmaya neden oluyor.

Dr. Oya Turhaner, sigorta şirketlerinin yükselen döviz kurları, enflasyon ve artan yedek parça fiyatları ile başa çıkmaya çalıştığını ifade ediyor. Sigorta primlerinin risk ve hasar durumuna göre belirlendiğini, sigortalı adayının yaşının, aracın marka ve modeline göre değerinin ve geçmiş hasarlarının primi etkilediğini belirtiyor. Ayrıca, araçların sürekli değer kazandığını ve işçilik ile yedek parça fiyatlarının artmasıyla hasar maliyetlerinin yükseldiğini ekliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022 yılında Türkiye'de 1 milyon 232 bin 957 trafik kazası meydana geldi. Bu kazalardan 197 bin 262'si ölümlü veya yaralanmalı kazalardı. Bu nedenle, trafik sigortası ve kasko poliçelerinin önemi artıyor. Ancak yükselen fiyatlar nedeniyle bazı sigorta şirketleri, poliçe kesmeyi tercih etmiyor, bu da riski artırıyor.

Son olarak, TÜİK istatistiklerine göre ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının en fazla ağustos ayı ve cuma günlerinde yaşandığına dikkat çekiliyor. Bu nedenle sürücülerin daha dikkatli olması önem taşıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!