İstanbul
25 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kayseri Büyükşehir'den 'sıfır atık' çalışması

Kayseri Büyükşehir'den 'sıfır atık' çalışması

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, gelecek nesillere daha temiz bir çevre ve yaşanabilir bir Kayseri bırakma hedefi doğrultusunda sıfır atık ve geri dönüşüm projeleriyle öne çıkıyor. Dünya Sıfır Atık Günü'nün Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesi üzerine, Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç'ın önderliğinde sıfır atık ve geri dönüşüm çalışmalarını titizlikle sürdürerek sadece Kayseri'de değil, Türkiye genelinde dikkatleri üzerine çekiyor.

İsrafın engellenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması ve atık oluşumunun azaltılması amacıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı tarafından yürütülen atık yönetimi ve geri dönüşüm projelerine odaklanıyor. Bu kapsamda, kentteki atıkların çevre ve insan sağlığına zarar vermeden ekonomik bir şekilde bertaraf edilmesi için çalışmalar yapılıyor. 2022 yılında 40 milyon kilowatt saat elektrik üretilerek 20 milyon metreküp metan gazının doğaya salınımı engellendi.

Ayrıca, 1 yıl içinde 350 bin ton evsel atığın bertarafı sağlanırken, bitkisel atıkların kompost tesislerinde işlenerek gübre olarak kullanılması gibi önemli projelere imza atılıyor. Enerji santralinde ortaya çıkan sıcak su, topraksız tarım için kullanılarak yıllık 500 bin kilogram domates üretiliyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ayrıca, 8 ilçenin faydalandığı Katı Atık Transfer İstasyonu ile evsel nitelikli atıkların düzenli depolama tesisine nakledilmesini sağlıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi aynı zamanda İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan Kayseri İklim Değişikliği Uyum ve Azaltım Eylem Planı'na da öncülük ediyor. Bu plan, iklim değişikliği ile mücadele ederek daha sürdürülebilir bir kent yaşamını hedefliyor. Tıbbi atıklar da toplanıp sterilizasyon işlemine tabi tutularak bertaraf ediliyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi çerçevesinde 2020 yılında sıfır atık belgesi almıştır. Ayrıca, ilçe belediyelerine ve kamu kurumlarına ofis içi sıfır atık toplama takım desteği sağlayarak bu alanda örnek bir belediyecilik sergilemektedir.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın yakından takip ettiği Beydeğirmeni Biyogaz Santrali, metan gazından elektrik üretirken çevre kirliliğini önlemektedir. Ayrıca, şehir genelindeki kaldırımlardan elde edilen malzemeler geri dönüşümle değerlendirilerek çevreye katkı sağlanıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi, çeşitli alanlarda geri dönüşüm ve sıfır atık uygulamalarıyla temiz bir çevreye ve sürdürülebilir bir yaşama katkı sağlamayı sürdürüyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!