Karabük Üniversitesi (KBÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat’ın hazırladığı Readiness, resilience, and engagement: Analyzing the core building blocks of online education (Hazırlık, dayanıklılık ve katılım: Çevrim içi eğitimin temel yapı taşlarını analiz etme) başlıklı yayın, bilgi ve iletişim teknolojileri ile eğitim arasındaki ilişkiler çerçevesindeki makalelerin yayımlandığı Education and Information Technologies (EIT) dergisinde yayımlandı. Makale, TÜBİTAK tarafından yürütülen Türkiye Adresli Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT) Programı kapsamında da destek almaya da hak kazandı.
KBÜ’den yapılan açıklamada, KBÜ Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat tarafından Türkiye’nin farklı bölgelerindeki altı ildeki devlet üniversitelerinde öğrenim gören lisans öğrencileri üzerinde gerçekleştirdiği araştırmanın, çevrim içi eğitimde öğrencilerin katılım düzeylerini ve buna bağlı olarak başarı düzeylerini etkileyen bireysel faktörler incelendiği belirtildi. Araştırmada, özellikle öğrencilerin çevrim içi öğrenmeye hazır bulunuşluk seviyelerinin, çevrim içi derslere katılım ve akademik başarı üzerindeki etkileri ele alındığı aktarılan açıklamada, "Elde edilen keşifler doğrultusunda, araştırma ile eğitim politikaları ve eğitim teknolojileri alanındaki karar vericilere, eğitim programı ve öğretim alanında görev yapan uzmanlara ve uygulayıcılara çevrim içi eğitimlerin tasarımı, geliştirilmesi ve çevrim içi derslerin yürütülmesi sürecinde rehberlik etmek amaçlanıyor, çevrim içi eğitimin daha etkili hale getirilmesi ve öğrencilerin başarısının artırılması için önemli bir katkı sağlamak hedefleniyor" denildi.
Polat, özellikle COVID-19 pandemisi ile birlikte okul öncesinden yükseköğretime kadar tüm eğitim seviyelerinde çevrim içi eğitimin kullanımının yaygınlaştığını belirterek, "Öte yandan ilgili literatürde çevrim içi eğitimde öğrencilerin derse katılım düzeylerini ve buna bağlı olarak başarı düzeylerini etkileyen bireysel faktörlere ilişkin araştırmalar açısından önemli bir eksiklik bulunduğunu gözlemlemekteydim. Son çalışmamda, az önce ifade ettiğim kaynaktaki boşluk temelinde üniversite öğrencilerinin çevrim içi eğitime hazır bulunuşluk seviyelerinin, çevrim içi derslere katılım düzeyleri üstündeki etkilerini ve bu ilişkide akademik yılmazlığın aracılık rolünü araştırmayı amaçladım. Araştırmada elde edilen keşifler, öğrencilerin çevrim içi öğrenmeye hazır bulunuşluk düzeylerinin derse katılım ve akademik yılmazlık düzeyleri üzerinde anlamlı derecede doğrudan etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca akademik yılmazlığın öğrencilerin çevrim içi öğrenmeye hazır bulunuşlukları ile çevrim içi öğrenmeye katılımları arasındaki ilişkide önemli bir aracılık rolü oynadığını ortaya çıkartmıştır. Araştırmada elde edilen keşifler, öğrencilerin akademik başarısı üzerinde kayda değer etkileri olan değişkenler üzerine inşa edilen kuramsal modeli doğrulamıştır” dedi.
Polat, araştırmanın sonuçlarının, öğrencilerin akademik başarısını etkileyen faktörleri doğruladığını, eğitim politikaları ve eğitim teknolojileri alanındaki karar vericilere, politika belirleyicilere, uzmanlara ve uygulayıcılara çevrim içi eğitim süreçlerinde rehberlik etmesinin beklendiğini ifade etti. Polat, yayının bilgi ve iletişim teknolojileri ile eğitim arasındaki ilişkiler çerçevesinde hazırlanan makaleleri kabul eden önemli bir dergi olan EIT’de kabul edilmesiyle ilgili olarak bilgi verdi. Polat, bu derginin sosyal bilimler alanında en prestijli dizin olarak kabul edilen SSCI’de taranan Q1 kategorisindeki dergiler arasında yer aldığını belirtti. Ayrıca, EIT dergisinin Google Scholar verilerine göre 2024 yılı itibarıyla dünya genelinde eğitim bilimleri alanında yayın yapan dergiler arasında birinci sırada yer aldığını ifade etti.
Polat ayrıca, makalesinin EIT’de kabul edilmesinin ardından TÜBİTAK ve Springer arasında imzalanan iş birliği anlaşması kapsamında açık erişim teşvik desteği almaya hak kazandığını ve TÜBİTAK’ın yürüttüğü Türkiye Adresli Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik Programı kapsamında da destek alacağını belirtti.
Polat, “Karabük Üniversitesinde huzurlu ve verimli bir çalışma atmosferinde görev yapmamızı ve yayın üretebilmemizi imkanlı kılan, teşvik eden, sosyal bilimler sahasına özel bir önem atfeden Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Fatih Kırışık ve diğer yöneticilerimize şahsım ve çalışma arkadaşlarım adına gönülden teşekkür ederim. Diğer konularda olduğu gibi bilimsel yayınları teşvik noktasında akademisyenlere önemli fırsatlar sunan devletimize layık olabilmek adına akademik araştırmalara devam edeceğimizi ve üniversitemizin uluslararası akademik yayınlar açısından konumunu en üst sıraya taşıyacağımızı ifade etmek isterim. İlgili yayının literatüre katkı sunmasını temenni ederken, eğitim hayatım boyunca üstümde emeği bulunan tüm hocalarıma ve desteğini hiçbir zaman esirgemeyen değerli eşime, çocuklarıma ve aileme sonsuz teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.