İstanbul
27 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Kırgızistanda Avrupa Birliği - Orta Asya Zirvesi

Kırgızistanda Avrupa Birliği - Orta Asya Zirvesi

Kırgızistan'ın Çolpon Ata şehrinde gerçekleştirilen İkinci Avrupa Birliği (AB)-Orta Asya Zirvesi'nde Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, AB ile ticari ve ekonomik ilişkileri daha da genişletme kararlılıklarını dile getirdi.

Kırgızistan'ın Çolpon-Ata kentinde düzenlenen "Avrupa Birliği - Orta Asya Zirvesi," Orta Asya ülkeleri ile AB arasındaki işbirliğini artırmayı amaçladı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov'un başkanlık ettiği zirveye Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Nurmuhammet Amannepesov ve Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de katıldı.

Zirvede Orta Asya ve AB ülkeleri arasındaki siyasi, ticari, ekonomik, kültürel ve insani işbirliği konuları ele alındı. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Caparov, zirvedeki konuşmasında, Çin-Kırgızistan-Özbekistan demiryolu projesinin bölge ulaşımını geliştireceğini ve bölgeyi daha da birleştireceğini ifade etti. Caparov, AB ile ticaret ve ekonomik ilişkileri daha da güçlendirmeye kararlı olduklarını belirtti ve bu ilişkilerin geçen yıl yüzde 76 arttığını vurguladı. Ayrıca, AB ile yaptırımlara tabi olan mal gruplarına ilişkin endişeleri anladıklarını ve bu konuda diyalogu sürdürmeye hazır olduklarını ifade etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Orta Asya'nın "Çin-Avrupa" güzergahında karayolu transit taşımacılığının büyük bir köprü olduğunu ve Trans-Hazar Uluslararası Taşımacılık Rotası'nın stratejik önem kazandığını belirtti. Tokayev, Kazakistan'ın Avrupalı ortaklarıyla işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu ve bu projelerin birleştirilmesi için ulaştırma ve lojistik işbirliği stratejisinin geliştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Orta Asya ve AB arasındaki işbirliğinin yeni zorluklara ve güvenlik tehditlerine karşı mücadeleyi güçlendirmenin önemli bir alan olduğunu vurguladı. Mirziyoyev, aşırılık, radikalizm, insan kaçakçılığı, organize suçlar ve siber suçlarla mücadele konularında işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ise zirvenin Orta Asya ve AB arasındaki dostluk, ortaklık, refah, barış ve sürdürülebilir kalkınma ilişkilerini güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Michel, Avrupa Birliği'nin Orta Asya bölgesindeki ekonomik kalkınmayı desteklemek için altyapı projelerini finanse etme kararı aldığını açıkladı.

Zirve sonunda liderler el sıkışarak fotoğraf çektirdi. Bu zirve, Orta Asya ile AB arasındaki işbirliğinin geleceği ve potansiyelini ele aldığı için önemli bir etkinlik olarak kabul edildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!