Gaziantep'in tarihine dayanan ve coğrafi işareti olan mıcırık aşı, kurtuluş mücadelesi dönemlerinden ortaya çıktı ve bugün hala yöre halkı ve turistler tarafından sevilen bir lezzet olarak biliniyor. Mıcırık aşı, zorlu bir hazırlık sürecine rağmen uygun maliyetli bir yemek olarak sofralarda kendine yer buluyor.
Bu geleneksel Gaziantep yemeği, et veya kıyma, pirinç, salça, börk veya mıcırık gibi malzemelerle hazırlanıyor. Börk, patlıcanın yeşil kısmı ile mıcırık ise kurutulmuş patlıcanların iç kısmından elde ediliyor. Mıcırık aşı, kolay yapımı sayesinde evlerde de sıkça tercih edilen bir yemek olarak öne çıkıyor.
Mıcırık aşının tarihine dikkat çeken yerel işletme sahibi Yusuf Pektaş, bu yemeğin kurtuluş savaşı dönemindeki kıtlıktan kaynaklandığını ve annelerin o dönemde kullanılmayan patlıcan saplarını değerlendirerek bu lezzeti ortaya çıkardığını söylüyor. Aynı zamanda bu yemeği yaparken patlıcanın sapı olarak bilinen börk kısmının kullanılması, israfın önüne geçilmesine yardımcı oluyor.
Mıcırık aşının iç harcı, kurutulmuş patlıcan ve biber sapları dışında pirinç, soğan ve sarımsak içeriyor. Bu özel malzeme kombinasyonu, yemeğe hem lezzet hem de besin değeri katıyor. Gaziantep mutfağının tarihi ve geleneksel lezzetlerini yaşatmak amacıyla çaba gösteren işletmeler, mıcırık aşısını uygun fiyatlarla sunarak hem yerel halka hem de turistlere damaklarında unutulmaz bir deneyim sunuyorlar.
Kıtlık döneminde ortaya çıkan mıcırık aşı, Güneydoğunun vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor
TARİHİ DAMAĞINDA YAŞATAN LEZZET: MICIRIK AŞI
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Bakan Fidan, Astana Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısına katıldı
- Karşı şeride geçen otomobil metrelerce sürüklendi: 2 yaralı
- Pendikte otomobilin çarptığı motosiklet, kontrolden çıkarak park halindeki araca çarptı: 1 yaralı
- Bakan Fidan: İsrail Gazzeden çekilmeli
- Esenyurtda asayiş uygulaması yapıldı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.