Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen tropikal balık türlerinin vatandaşların damak tadını değiştirdiğini ve yerli türlerle rekabet ettiğini belirtti. Ayas, Kızıldeniz kökenli türlerin balıkçı tezgahlarında giderek yaygınlaştığını ve tüketildiğini ifade etti. Ayrıca, Akdeniz'e gelen tropikal türlerin deniz ekosistemini de etkilediğini ve ekonomik değer kazandığını belirtti. Bu türlerin yerel türlere göre daha az ekonomik değere sahip olduğunu ancak popülerliğinin arttığını söyledi. Tropikal türlerin Akdeniz'deki besin zincirine de etki ettiğini ve değişikliklere neden olduğunu belirterek, bu değişiklikleri fırsat olarak görmekte olduğunu vurguladı.
‘Kızıldeniz’den gelen tropikal balıklar, Akdeniz’in damak tadını değiştirdi’
Mustafa ERCAN-Soner AYDIN/MERSİN, (DHA)- MERSİN Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas, Kızıldeniz’den Akdeniz’e gelen tropikal türlerin vatandaşların damak zevkini değiştirdiğini kaydetti. Prof. Dr. Ayas, ”Bugün balıkçı tezgahlarında 30-32 türün 17 tanesi Kızıldeniz kökenli. Yani yüzde 50’nin üzerinde. Çok sayıda karides, barbun, sardalya türü var. Son olarak çizgili gargur dediğimiz bir tür geldi. O da balıkçı tezgahlarında yerini aldı. Bunlar artık tükettiğimiz türler haline geldi. Vatandaşın damak tadı da bu türlere alıştı” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Tokatta pres makinesine sıkışan işçi hayatını kaybetti
- Küçükçekmecede bir iş yerine ses bombası atıldı
- Kerem Aktürkoğlu gollerine devam etti
- Feci kaza kamerada: Otomobilin çarpmasıyla savrulan bisikletli, arkadan gelen başka aracın altında kalarak can verdi
- Motosikletle dere yatağına uçan baba ve oğlunu AFAD kurtardı
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.