Düzce Belediyesi’nin destekleri ile kazıları hızla devam eden Konuralp Antik Kenti ve çevresindeki tarihi yapılar Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yüksek Lisans Programı çalışma alanı olarak belirlendi. Öğrenciler ve görevli öğretim üyeleri Antik Tiyatro ve çevresini inceledi.
Düzce Belediyesi, Konuralp’in tarihi özelliklerini gün ışığına kavuşturmaya devam ederken bilimsel disiplinlerin çok yönlü araştırmalarına da destek vermeye devam ediyor. Geçen yıl Konuralp’i çalışma alanı olarak belirleyen ve geniş ölçekli kentsel tasarım çalışmalarına ev sahipliği yapan alanda bu yıl daha detaylı incelemeler yapılıyor. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Doç. Dr. Binali Tercan ve Doç. Dr. Aysun Tuna önderliğinde Konuralp’e gelen heyet gezisine Konuralp Antik Kenti’nde başlayarak tarihi doku, koruma amaçlı imar planı uygulamaları ve şehir planları konusunda incelemelerde bulundu.
Arkeolojik sit alanında nelere dikkat edilmesi gerektiği konuşuldu
Konuralp Antik Kenti’nde yapılan gezide son kazılarda gün ışığına kavuşturulan Aslanlı Mozaiği inceleyen akademisyenler antik tiyatro çevresinde bulunan tarihi yapılar ve daha sonrasında yapılan konut alanlarının kentsel sit alanlarına uygunluğu ve dikkat edilmesi gerekenleri değerlendirdi. Çalışma hakkında bilgiler veren Tercan, “Bu dönem Kentsel Tasarım Projesi olarak Düzce Konuralp Bölgesi’ni seçtik. Bu bölgede hem yapılmış olan Koruma Amaçlı İmar Planı (KAİP) çerçevesini değerlendiriyoruz hem de tarihi mekanlarda Arkeolojik Sit Alanı ya da Kentsel Sit Alanında kentsel tasarımda nelere dikkat etmemiz lazım bunu değerlendiriyoruz. Şu an üç şehir plancısı öğrencimiz ve dört öğretim üyesi arkadaşımızla birlikte değerlendiriyoruz” dedi.
“Bu yıl daha küçük ölçekli çalışacağız”
Geçen yıl yapılan incelemenin genel bir çalışma olduğunu söyleyen Binali Tercan, sokak dokuları ve yapıları incelemek üzere yeniden Konuralp’e geldiklerini ifade ederek “Geçen yıl da bu bölgede çalışmıştık. O çalışmada üst ölçeklerde başlayıp şehir ve Konuralp’i değerlendirdik. Bu dönem 1/500 ve daha küçük ölçekte kentsel tasarım, peyzaj ve yapı ölçeğine kadar inmeye çalışacağız. Bu tür alanlarda biz Koruma Amaçlı İmar Planlarının alt ölçekleri yönlendirmesini onların bina, sokak dokusu, zemin kaplama ölçeklerine kadar da değerlendiriyoruz. Projelerimizde o ölçekleri dikkate alıyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Bilim camiasında alkışla karşılıyoruz”
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı, Şehir ve Bölge Planlama Öğretim Üyesi Doç Dr. Aysun Tuna da Konuralp’in kendisi için ayrı bir önemi olduğundan söz ederek Konuralp’in hak ettiği değere ulaşmaya başladığını görmekten mutluluk duyduğunu dile getirdi. Aysun Tuna, “Düzce Belediyesi’nin sağladığı imkanlarla burada olmaktan çok mutluyuz. Geçen yıl buradaydık, bu yıl da Konuralp’i çalışma alanımız olarak seçtik. Şehir ve Bölge Planlama Anabilim Dalı Kentsel Tasarım Yüksek Lisans Programı kapsamında Kentsel Tasarım Stüdyosu’nda bu alanı çalışıyoruz. Konuralp benim için çok önemli. Akademiye ilk başlangıç noktam burası diyebilirim. İlk tez çalışmamı burada yaptım. Tezim Konuralp’in bir Arkeopark modeli geliştirilmesi ve işlevlendirilmesi hakkında idi. Yıllar sonra bakıyorum ki; Konuralp hak ettiği değere yaklaşmaya başlamış. Bunda kazıların uzun soluklu başlaması ve devam etmesi çok önemli. Her zaman söylüyoruz; burada belediyemizin yapmış olduğu çalışmalar çok çok önemli. Bilimsel camia olarak bunu alkışla karşılıyoruz. Mutfağından gelen birisi olarak söylemeliyim; bu bölgenin sadece tiyatrodan ibaret olmadığını da biliyoruz. Burada daha kapsamlı yüzey araştırmaları yapıldığı zaman bu çok katmanlı kentin birçok unsurunu keşfetme şansımız olacak. Bizler de mesleki perspektifimizle çalışmalara katkı sağlamaya her zaman hazırız. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mimarlık Fakültesi olarak Düzce’nin ve nadide Konuralp bölgesinin her zaman yanındayız” şeklinde konuştu.
Düzce Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen gezide akademisyenlerin Antik Tiyatrodaki incelemeleri sonunda tarihi Konuralp Pilavı da ikram edildi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.