ŞANLIURFA'DA KOBİ'LERE DESTEK PROGRAMI ANLATILDI
Şanlıurfa Ticaret Odasında depremden etkilenen KOBİ’lerin faaliyetlerinin iyileşmesi ve iş sürekliliğinin sağlanması amacıyla KOSGEB tarafından uygulanan 'Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı' bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yetim ile esnaf ile işletmecilerin katıldığı toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu, depremden etkilenen bölgelerdeki KOBİ’lere destek programı ile can suyu olmak istediklerini söyledi. Hayata geçen programla depremden zarar gören işletmelere 200 ile 750 bin lira destek sağlanacağını kaydeden İbrahimcioğlu, şunları söyledi:
"İki hafta önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği 450 milyon dolar bütçeli Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Destek Programı'nın detaylarını konuşmak için bugün Şanlıurfa’da toplandık. Bu program kapsamında 8 ili ziyaret ettik. Şu anda 9’uncu ilimizdeyiz. Bu kapsamda bilgilendirmemizi yerinde yapmak sizlerin tespit ve önerilerinizi alıyoruz. Burada yüz yüze soru ve cevapları alacağız.”
Şanlıurfa'nın ziyaret ettikleri 9'uncu il olduğunu ifade eden Serdar İbrahimcioğlu, destek paketinin Dünya Bankası ve KOSGEB işbirliğiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının himayelerinde yürütüldüğünü ifade ederek konuşmasın şöyle sürdürdü:
"Bu bir can suyudur. 450 milyon dolarlık bu destek 11 kente hasar durumuna göre dağıtılacak. Yaklaşık 12 milyar TL'lik bu destek paketinin 11 ilde bir canlanmaya sebep olmasını istiyoruz. Listelere baktığımızda, gelmeden önce kaç KOBİ'miz Şanlıurfa'da destekten istifade edebilir diye şöyle bir inceledik. Hasar durumuna göre, hasar tespiti yapılmış olan işletmeler ve 75 bin liranın üzerinde cirosu olan işletmelere baktığımızda yaklaşık 5 bin işletmemiz bundan istifade edebiliyor. Ama bununla beraber hasar tespiti yapılmamış, henüz raporu olmayan, beyannamesini düzeltebilecek olanları da bu kapsamın içerisine koyduğumuzda 11 bin işletmemizin de potansiyel olarak bu destekten faydalanabileceğini de öngörüyoruz. An itibarıyla 3 bin 334 işletmemiz başvurusunu yapmış 2 hafta içerisinde. Hızlı bir şekilde bu dönüşleri yapmamız lazım, çünkü başvuru değerlendirme süreçlerimizin de hızlı olmasını istiyoruz. Bir ay içerisinde de ödemeleri yapıp yıl bitmeden bu bahsettiğimiz desteğin ticaretin çarklarının içerisine girmesini hedefliyoruz. Ticaretin çarklarına bu destek paketi girdiğinde 5 bin işletme alsa, ortalama 400 bin liradan yıl bitmeden 2 milyarlık bir destek paketi Şanlıurfa'nın ticaretinin çarklarına girmiş olur. Bu da ticaretimizin can suyu olacaktır."
Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA) –
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.