İstanbul
28 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Manisayı yaklaşık 3 buçuk yıl süren Yunan işgalinden kurtaran şehitlerin isimleri 101 yıl sonra ölümsüzleştirildi

Manisayı yaklaşık 3 buçuk yıl süren Yunan işgalinden kurtaran şehitlerin isimleri 101 yıl sonra ölümsüzleştirildi
ŞEHZADELER İLÇESİ ŞEHİTLER MAHALLESİNDE BULUNAN AKSARAYLI ŞEHİT ONBAŞI ZÜLFİKAR SOKAĞIN SAKİNLERİNDEN 75 YAŞINDAKİ MİTHAT TABAK, “75 SENEDİR BU SOKAĞIN İSMİ ŞEHİT ZÜLFİKAR SOKAKTI. KALDIRILMASINA ÇOK ÜZÜLMÜŞTÜK. TEKRAR GERİ GELMESİNE ÇOK SEVİNDİK MAHALLELİ OLARAK. ADINI YAŞATMAMAK BİZİM İÇİN GURUR MESELESİ OLDU. ÇOK SEVİNDİK MAHALLELİ OLARAK BUNDAN İYİSİ OLMAZ." DEDİ.

Manisa'nın Yunan işgalinden kurtuluşunun 101. yılında, bu kurtuluş sırasında öncü Türk birlikleri arasında ilk şehit olan 4 kahraman Mehmetçiğin isimleri, şehit düştükleri bölgelerdeki sokaklarda yeniden yaşatıldı. Manisa, 26 Mayıs 1919'dan 8 Eylül 1922'ye kadar yaklaşık 3 buçuk yıl boyunca Yunan işgali altında kaldı. Kurtuluş sırasında ilk şehit olan Aksaraylı Onbaşı Zülfikar, Beypazarlı Onbaşı Hasan, Bursalı Er İsmail ve Yusuf oğlu İbrahim’in isimleri, şehit düştükleri topraklarda ölümsüzleştirildi. Şehzadeler ilçesinde bulunan 4 sokağa bu kahraman şehitlerin isimleri verildi.

Mithat Tabak adındaki bir mahalle sakininin açıklamasına göre, Şehit Zülfikar Sokak'ın ismi daha önce "Şehit Zülfikar Sokak" olarak biliniyordu, ancak kaldırılmıştı. Şimdi tekrar geri getirilmiş olmasından dolayı mahalleli olarak büyük bir sevinç yaşandı. Ayrıca şehidin kabri Mithat Tabak'ın evinin yakınında bulunuyordu ve çocukluğu bu kabrin yanında geçmişti.

Manisalı yerel tarih araştırmacısı Erkan Akbalık, Manisa'nın kurtuluşunun önemini vurgulayarak, 8 Eylül 1922'de şehir kurtarıldığında öncü birliklerden 4 askerin pusuya düşürülerek şehit edildiğini ve bu askerlerin isimlerinin şehit düştükleri yerlerde yaşatıldığını söyledi. Bunun, Manisa'nın ikinci fethi olarak kabul edildiğini ve şehitlerin anısının yaşatılmasının önemli olduğunu ifade etti. Bu tür anmaların, genç nesillere tarih bilinci aşılamak için önemli olduğunu belirtti.

Manisa Valiliği ve Şehzadeler Belediyesi tarafından desteklenen bu inisiyatif, şehitlerin isimlerinin unutulmasını engellemek ve onların anılarını yaşatmak amacıyla hayata geçirildi. Tabelaların sokaklara yerleştirilmesiyle, bu kahraman şehitlerin isimleri ve nerede şehit düştükleri bilgisi halka hatırlatılacak ve unutulmaları engellenecektir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!