Meme Kanseri Nedir?
Meme kanseri, kadınlar için oldukça ciddi bir hastalıktır. Meme dokusunu oluşturan hücrelerinden herhangi biri değişikliğe uğrarsa ortaya tümör çıkar ve bu tümör kansere döner. Bu yüzden kadın erkek tüm insanlar, meme kanseri farkındalığı yaratabilmek için sosyal sorumluluk projelerinde sürekli yer almaktadır. Erken teşhisin hastalıktaki önemini de buradan anlayabiliriz. Meme kanseri teşhisinin erken koyulabilmesi için kadınların düzenli olarak meme kontrolü yaptırması gerekmektedir. Aile geçmişinde meme veya rahim kanseri bulunan kadınların, 30 yaşından sonra bu kontrolleri senede bir yaptırmaya özen göstermesi gerekiyor. Güncel haber niteliğinde olan bu meme kanseri yazımızı tüm kadınların okumasını rica ediyorum.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Meme kanseri belirtileri, evde yapacağınız bir el muayenesinde elinize kitle gelmesi ile anlatılmaya başlanabilir. Meme kanseri nasıl anlaşılır noktasında bu belirtiler büyük önem taşımaktadır. Elinize gelen bir kitle haricinde meme ucundan akıntı ve kan gelmesi, meme ucunda kabuklanma ya da soyulma, memede yara oluşumu, kızarıklıklar, ödem ve şişlikler tüm meme kanseri belirtilerini karşılamaktadır. Bu belirtilerin en az birini yaşadıysanız veya yaşıyorsanız vakit kaybetmeden bir uzman doktor ile görüşmeniz gerekmektedir. Bahsettiğimiz belirtilerden hiçbiri yoksa tamamen kontrol amaçlı bir meme ultrasonu ve mamografi incelemesi yaptırabilirsiniz. Mamografi ve ultrason ile kanser teşhisi rahatlıkla konulabilmektedir. Yılda bir kere hiçbir şikayet olmadan yaptırılan ultrason ve mamografiler, hastalığın en erken evrede saptanabilmesine olanak tanımaktadır.
Meme Kanserinden Korunma Yolları
Meme kanserinden korunabilmek için birkaç püf noktadan yararlanabilirsiniz. Meme kanserinden korunabilmek için uygulayabileceğiniz birkaç tüyo:
• Kanseri oluşturan alkol ve sigara gibi bağımlılıklardan uzak durmalısınız.
• Kendinize sağlıklı beslenme rutini oluşturmalısınız.
• İdeal kilonuzun kaç olduğunu öğrenerek bu kiloda kalmaya gayret etmelisiniz.
• Bebeği olan anneler, en az 6 ay emzirmelidir.
• Hormon ilaçlarının kullanım aralıklarını gerekirse azaltmalısınız.
Genetik faktörler gereği her zaman riskli grupta olan kadınlar olacaktır. Riskli grupta olan bu kadınların çok daha dikkatli davranması ve düzenli kontrollerini yaptırması gerekmektedir. Düzenli kontroller ile birlikte yukarıda saydığımız maddelere uyum sağlamaları, daha sağlıklı bir hayat geçirebilmeleri için çok önemlidir. Bu konu şakaya gelmez ve ciddiyet gerektirir. Saydığımız bu maddeler %100 çözüm olacak diyemiyoruz maalesef ancak denemekten de zarar gelmez.
Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Riskli grupta olmak dışında başka risk faktörleri de bulunmaktadır. Meme kanseri risk faktörlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
İlk risk faktörü, kadın olmaktır. Kadınların, erkeklere oranla bu hastalığı geçirme riski çok daha yüksektir.
50 ila 70 yaş arasında ve menopoz sonrası dönem içerisinde bulunmak.
Daha önce meme kanserine yakalandıysanız tekrar yakalanma riskiniz vardır. Başta 3 ayda bir, daha sonra 6 ayda bir ve son olarak yılda bir şeklinde meme kontrolü yaptırmalısınız.
Kadınların ilk doğumunu 30 yaşından sonra gerçekleştirmesi, onları riskli gruba sokmaktadır.
Hiç doğum yapmayan ya da doğum yapıp bebeklerini emzirmeyen kadınlar da bu gruba dahildir.
Erken adet olmak ve geç menopoza girmek.
Fiziksel aktivitelerinizin az olması bu hastalığı tetiklemektedir. Şişmanlık ve aşırı kilo alımı, kişinin hızını yavaşlatacağı için fiziksel aktivitelerde ciddi bir azalma görülebilir.
Bol su içmek, egzersiz sıklığını artırmak, düzenli meme muayenesi yaptırmak gibi elimizde olan önlemleri alabilirsek hastalığı biraz olsun geri itme şansımız bulunabilir.
Meme Kanseri Ameliyatı Süreci Nasıldır?
Mastektomi, yani meme kanseri ameliyatında meme dokusu çıkarılır. Meme kanseri tedavisi için uygulanan mastektomi, eskiden oldukça sık başvurulan bir yöntemdi. Günümüzde yapılan meme kanseri ameliyatlarında meme tamamen alınmıyor, yalnızca kanserli bölgenin çevresi bir miktar sağlıklı meme dokusu ile birlikte çıkarılıyor. Bu yüzden mastektomi, eskisi kadar sık tercih edilen bir tedavi yöntemi değildir. Mastektomi işlemi yapılması şartsa hastanın memesiz kalmaması için meme derisi korunur ve meme içeriden çıkartılır. Boşluğa da silikon meme yerleştirilir.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.