Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi ile Sağlık İşleri Daire Başkanlığı işbirliğinde, ‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’nde, Mezitli Emekli Evi üyelerine kansere karşı farkındalık eğitimi verildi. Uzman diyetisyen, psikolog ve fizyoterapist eşliğinde verilen eğitimde, bireylerin kansere karşı alabilecekleri önlemler anlatıldı.
Genetik faktörlerin yanı sıra düzensiz beslenme, stresli ve hareketsiz bir yaşamın da tetiklediği kansere ilişkin, diyestisyen tarafından düzenli ve sağlıklı beslenme tavsiyeleri verildi. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Halk Sağlığı ve Denetim Şube Müdürü Uzman Dr. Bahar Gülcay Çat, farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Emeklilere kanserden korunmanın yöntemlerinden bahsettiklerini söyleyen Çat, “Beslenme düzeninin nasıl olması, kanserle mücadelede psikolojik desteğin nasıl olabileceği ve yine bağışıklık sistemimizi yükseltmenin sağlıklı yaşamı teşvik etmenin önemi açısından da fizyoterapistimiz eşliğinde evde yapılabilecek egzersizlerden bahsettik” dedi.
Sağlıklı beslenmenin ve hareketi hayata katmanın, kanserden korunmanın en önemli faktörler olduğunu kaydeden Çat, “Hayatımızdan sigarayı ve alkolü uzaklaştırmalıyız. Akdeniz tipi beslenme dediğimiz zeytinyağlı yiyecekleri tercih etmek, daha çok sebze ve lifli gıdalara yönelmek, kanserden korunmada çok önemli bir faktör. Şu an tablet ve televizyonların artması nedeniyle, daha az hareket içeren bir hayat yaşamaktayız. Bu yüzden hayatımıza hareketliliği getirerek, kanserden korunmak açısından çok önemli bir adım atmış oluruz” ifadelerini kullandı.
Emekli vatandaşlar eğitimlerden memnun
Mezitli Emekli Evi’nin üyelerinden olan depremzede Cemil Sait Alantepe, çok keyifli etkinlikler olduğunu vurgulayarak, “Çok memnunuz. Gelip bu etkinliklere katılmayı seviyorum ve mutlu oluyorum” diye konuştu.
Evi yakın olduğu için sık sık geldiğini kaydeden Tayfun Gözen, verilen eğitimden çok memnun kaldığını belirtti. Özellikle kansere karşı önleyici tedbirlerin anlatılmasına dikkat ettiğini söyleyen Gözen, “Tek taraflı beslenmek, kızartma, ağır yiyeceklerle beslenmek, akşamları ağır yemek, kanseri tetikleyen şeyler. Genetik etkenlerin faktörü de var. En önemli şey egzersiz yapmak. Haftada 3 gün de olsa tempolu yürümek, insan sağlığı için çok güzel” sözlerine yer verdi. Eğitimde gösterilen egzersiz hareketlerinin çok faydalı geldiğini söyleyen Gözen, “Emekli arkadaşlara, dostlara tavsiye ederim, gayet memnunuz” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.