İstanbul
02 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Meslekleri zamana yenilen Romanlar, çadırlarda kalıp mevsimlik işçilik yapıyor

Meslekleri zamana yenilen Romanlar, çadırlarda kalıp mevsimlik işçilik yapıyor
Ali Can ZERAY- Olgay GÜLER/EDİRNE, (DHA)- EDİRNE’de demircilik, kalaycılık ve sepetçilik yaparak geçimini sağlayan Roman vatandaşlar, meslekleri teknolojiye yenik düşünce, köylerde kurdukları çadırlarda mevsimlik işçi olarak çalışıyor. Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı, ”Günümüzün koşullarında iş bulmak zorlaştığından daha önceki alanlardan bir nevi yarı göçer konuma düşmüş durumdalar. Burada hayata tutunmanın savaşını veriyorlar” dedi.

Edirne'de demircilik, kalaycılık ve sepetçilik gibi geleneksel mesleklerle geçimini sağlayan Roman vatandaşlar, teknoloji ilerledikçe bu mesleklerin yok olmasıyla göçebe hayata yöneliyorlar. Özellikle Uzunköprü'den yola çıkan Romanlar, bahar ayları geldiğinde Edirne'nin çeşitli köylerinde çadırlar kurarak mevsimlik işçi olarak çalışmaya başlıyorlar. Bu süreçte erkekler tarlalarda çalışırken, kadınlar çadırlarda ev işlerini üstleniyorlar.

Edirne Kent Konseyi Roman Çalışma Grubu Başkanı Turan Şallı, Romanların geleneksel mesleklerinin kaybolması nedeniyle yarı göçer bir yaşama mecbur kaldığını belirtiyor. Şallı, "Roman halkının istihdamda yeterince yer alamaması nedeniyle bu yaşam kültürü devam ediyor. Eskiden var olan demircilik, kalaycılık gibi meslekler artık teknoloji gelişimiyle kayboldu. İş bulmak günümüzde zorlaştığı için Romanlar mecburen göçebe hayata dönüş yapmış durumdalar. Bu insanlar hayata tutunma mücadelesi veriyorlar." diyor.

Romanların yaşam koşullarına gerçekçi sosyal politikalarla yaklaşılması gerektiğini belirten Şallı, özellikle tarımla ilgilenebilecekleri alanların yaratılması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, okula gidemeyen çocuklar için gezici eğitim alanlarının oluşturulması ve eğitimdeki eksikliklerin giderilmesi gerektiğini vurguluyor.

Roman ailelerin birçoğu mevsimlik işçi olarak çalışırken, bu göçebe hayatın zorluklarıyla karşı karşıya kalıyorlar. Eğitim fırsatlarının sınırlı olması, çocukların okula devam edememesine neden oluyor. Roman gençler arasında okuma isteği olduğunu ifade edenler bile, yaşam koşulları nedeniyle bu fırsatı bulamayabiliyorlar. Roman aileler, daha iyi bir yaşam umuduyla, bir gün daha iyi bir evleri ve rahat bir hayatları olmasını diliyorlar.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!