İstanbul
22 Kasım, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Migren Hastalığında İşe Yarayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?


Migren Hastalığında İşe Yarayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Migren tedavilerinden önce migren hakkında bilgi sahibi olmanızı, bu hastalıkla mücadele ediyorsanız nasıl önlemler almanız gerektiğini öğrenmenizi istiyoruz.

Migren Hastalığında İşe Yarayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Migren tedavilerine değinmeden önce migren hakkında bilgi sahibi olmanızı, bu hastalıkla mücadele ediyorsanız nasıl önlemler almanız gerektiğini öğrenmenizi istiyoruz. Bu haber yazısında migren nedir, migren neden olur, migren belirtileri nelerdir ve hastalığın altında yatan sebepler nelerdir sizlerle bu soruların yanıtlarını paylaşmak istiyoruz, dilerim sizler için faydalı bir haber yazısı olur.


Migren Nedir?

Migren kelime anlamıyla, beyinde bulunan kan damarları ve sinirlerde oluşan baskının bir sonucu olarak karşımıza çıkan baş ağrısı tipidir. Migren hastası kişilerde tekrarlayan baş ağrısı atakları görülür. Dış çevreden gelen etkenler ile tetiklenebilen migren hastalığı, pek çok kişide görülebilen oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Baş ağrısı ile kendini belli eden migren, birincil baş ağrıları kategorisinde yer alır ve herhangi bir hastalık ile ilişkilendirilmez. Hastanelere baş ağrısı şikayeti ile müracat edenlerin %90’ı migren hastalığı ile mücadele eden kişilerdir. Migren ağrısı, mide bulantısı, kusma, ışık ve ses duyarlılığı gibi belirtiler ile karşımıza çıkan, bu belirtiler ile karakterize olmuş bir baş ağrısı türüdür. Migren öyle bir rahatsızlıktır ki değişen hava koşulları, uykusuzluk, önceki gece fazla alkol alımı gibi pek çok sebep yüzünden kişinin hayatını belirgin derecede etkileyebilmektedir. Ay içerisinde ne kadar kafein tükettiğinize, alkol aldığınıza, stres yaşadığınıza bakarak baş ağrılarınızın altında yatan sebepleri keşfedebilirsiniz. Kendinize bir migren günlüğü oluşturarak tüm ağrılarınızı sebepleriyle birlikte not edebilir, hastalığınızı keşfetmeye başlayabilirsiniz.


Migren Belirtileri Nelerdir?

Migreni olan tüm hastalar, yaşadıkları belirtiler sonucunda hangi hastalığa sahip olduğunu anlayabilmektedir. Yeme isteğinde artış, el ve ayaklarda hissedilen uyuşma, konuşma güçlüğü, ışık ve sese karşı duyulan hassasiyet, enseden başlayarak kafa bölgesine yayılan baş ağrısında yaşanan artış, bulanık görme ya da tek gözde görme güçlüğü yaşamak gibi pek çok belirtisi bulunmaktadır. Migren ağrısına ne iyi gelir diye merak eden migren hastalarının seçebileceği pek çok tedavi yöntemi mevcuttur. Migren krizi yaşadığınız bir esnada kalabalık bir ortamda bulunuyorsanız ışığın kapalı olduğu ve sesin neredeyse hiç olmadığı bir odaya girerek biraz uyuyabilirsiniz. Konser gibi sesli bir ortamdaysanız ve alkol tüketiyorsanız alkolü kesip dışarı çıkmak ve biraz hava almak migren ağrınızı hafifletecektir. Düzenli olarak kullandığınız ilaçları yanınızdan ayırmamaya özen göstermeli, düzenli olarak gittiğiniz bir nöroloğunuz olmalıdır. Erken teşhis, bu hastalıkta da oldukça önemlidir ve bu teşhisi yapabilmek için yaptığınız doktor seçimi de aynı oranda önem taşımaktadır. İnternette en iyi migren ilacı başlığı altında pek çok kirli bilgi dolaşmaktadır. Böyle bir ilaç ne yazık ki yoktur. Doktorların her kişiye önereceği migren ilacı farklı olacağı için size iyi gelen ilaç bir başka hastaya iyi gelmeyebilir. İlaçlar, sadece ve sadece doktor kontrolünde kullanılmalıdır. 


Migren Çeşitleri Nelerdir?

Migren hastalığının kendi içerisinde pek çok çeşidi bulunmaktadır. Bu seçenekler auralı migren, aurasız migren ve kronik migren olmak üzere üç seçenekten oluşmaktadır. Gelin bu migren çeşitlerini detaylı bir şekilde belirtileri ile birlikte inceleyelim.

  • Auralı Migren: Auralı migren, bazı durumlarda migren atağından önce ortaya çıkabilmektedir. Auralı migren, hastaya migren ağrısı yaşayacağını önceden belirten bir uyarı olarak da düşünülebilir. Migren hastalarının çoğu auralı migren yaşamaktadır. auralı migrenin süresi genellikle çok uzun değildir, genellikle yarım saat veya 1 saat süren auralı migren krizleri yaşanmaktadır.
  • Aurasız Migren: Bir diğer sık görülen migren çeşidi aurasız migren, 4 ila 72 saatlik sık tekrarlı baş ağrıları ile bilinmektedir. Aurasız migren çeşidinde tek tarafta toplanmış bir baş ağrısı söz konusudur. Bu tarafta yaşanan ağrının düzeyi orta ila yüksek arasında seyretmektedir. Fiziksel aktivite, ses ve ışık gibi faktörler, aurasız migreni tetiklemektedir.
  • Kronik Migren: Bir kişinin kronik migrene sahip olup olmadığını anlayabilmesi için 3 aylık süre zarfında ne kadar baş ağrısı çektiğini hesaplaması gerekmektedir. 3 ay boyunca en az 15 gün ağrılı geçmesi ve migren belirtilerinin görünmesi durumunda kronik migrene sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz. Normal migren rahatsızlığına kıyasla kronik migren rahatsızlığı, hastaya isminden de anlaşılacağı üzere kronik, yani sürekli bir şekilde baş ağrısı hissettirmektedir. Kronik migreni olan kişiler, sık sık hastaneye müracat ederler ve ağrı kesiciye ihtiyaç duyarlar. Kronik migrene sahip olan kişilerin sosyal hayatları da oldukça verimsiz geçmektedir. 


Migren çeşitlerini incelediğinizde yaşadığınız belirtilere bakarak kendi teşhisinizi kendiniz koyup bir hastaneye başvurabilirsiniz. Düzenli ilaç kullanımı, düzenli muayene ve migren önleyici tedavi yöntemlerinden yararlanarak ağrınızı minimuma indirebilir, daha sağlıklı ve verimli bir yaşam geçirebilirsiniz. Kökten bir çözümü olduğunu söyleyemeyiz ancak yapacağınız tedavi yöntemleri, edineceğiniz alışkanlıklar ve kullanacağınız ilaçlar ile ağrınızı normalleştirebilmeniz mümkündür.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!