ABD, (DHA) - NASA, uluslararası bir bilim insanları ekibinin James Webb uzay teleskobu ile uzayda "Methyl Cation" olarak adlandırılan karbon molekülünü ilk kez tespit ettiğini duyurdu.
NASA tarafından yapılan açıklamada, uluslararası bir bilim ekibinin, NASA'nın James Webb uzay teleskobu ile uzayda yeni bir karbon bileşiği keşfettiği belirtildi. Açıklamada, "Methyl Cation (CH3+) olarak bilinen bu molekül, daha karmaşık karbon bazlı bileşiklerin oluşumuna yardımcı olması nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Methyl Cation, Orion Nebulası'nda bulunan ve d203-506 adı verilen genç bir yıldız sisteminde, yaklaşık 1.350 ışık yılı uzaklıkta tespit edilmiştir" denildi.
Açıklamada ayrıca, bilim insanlarının, karbon bileşiklerini özellikle ilgi çekici buldukları ve bu bileşiklerin Dünya'da nasıl oluştuğunu ve evrende başka bir yerde nasıl gelişebileceğini anlamaya çalıştıkları belirtildi. Paris-Saclay Üniversitesi'nden bilim ekibinin üyesi Marie Aline Martin Drumel ise, "Bu keşif, sadece Webb'in olağanüstü hassasiyetini doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda CH3+'nın (methyl cation) yıldızlararası kimyada merkezi bir role sahip olduğunu da doğruluyor" şeklinde konuştu.
NASA’nın James Webb teleskobu ilk kez uzayda karbon molekülü tespit etti
ABD, (DHA)- NASA, uluslararası bilim insanlarından oluşan bir ekibin, ilk kez James Webb uzay teleskobuyla uzayda ‘Methyl Cation’ olarak bilinen karbon molekülü tespit ettiğini duyurdu.NASA’dan yapılan açıklamada, bilim insanlarından oluşan uluslararası bir ekibin, ilk kez NASA’nın James Webb uzay teleskobuyla uzayda yeni bir karbon bileşiği tespit ettiği belirtildi. Açıklamada, ”Methyl Cation (CH3+) olarak bilinen molekül, daha karmaşık karbon bazlı moleküllerin oluşumuna yardımcı olması nedeniyle önemlidir. Methyl Cation, Orion Nebulası’nda yaklaşık 1.350 ışık yılı uzaklıkta bulunan d203-506 olarak bilinen protogezegen diskli genç bir yıldız sisteminde saptanmıştır” denildi.Bilinen tüm yaşamın temellerini oluşturması nedeniyle hem Dünya’da yaşamın nasıl geliştiğini hem de evrenin başka bir yerinde potansiyel olarak nasıl gelişebileceğini anlamaya çalışan bilim insanları için karbon bileşiklerinin özellikle ilgi çektiği ifade edilen açıklamada, Fransa’daki Paris-Saclay Üniversitesi’nden bilim ekibinin bir üyesi olan Marie Aline Martin Drumel’in ifadelerine de yer verildi. Drumel, “Bu tespit, yalnızca Webb’in inanılmaz hassasiyetini doğrulamakla kalmıyor, aynı zamanda CH3+’nın (methyl cation) yıldızlararası kimyada varsayılan merkezi önemini de doğruluyor” dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.