Okullarda tüketilen yemeklerin çocukların kilo kontrolünde önem taşıdığını ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, “Doygunluk sağlamak ve enerji açığını gidermek için oluşturulan okul menülerinde eğitimcilere görev düşüyor. Menülerin tüm besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde içermesi, tek tip pilav-makarna-mantı-pizza gibi karbonhidrat yönünden zengin olmamasına özen göstermek gerekiyor. Ayrıca mutlaka yaş gurubuna yönelik ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak menülerin bir diyetisyen iş birliği ile planlanması gerekiyor” diye konuştu.
Çocuk ve gençlere mutlaka kahvaltı alışkanlığının kazandırılması gerektiğine vurgu yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, okullarda tüketilen yemekler ve kahvaltı alışkanlığı ile ilgili konuştu. Koçan, “Mümkünse kahvaltının aile üyeleriyle birlikte yapılması ve hafta sonları da tüm aile bireylerinin katıldığı sabah kahvaltılarının organize edilmesi alışkanlığın kazandırılmasında yarar sağlıyor” ifadelerini kullandı.
“Anne baba örnek alınıyor”
Çocukların, anne babanın beslenme alışkanlıklarını örnek aldığını söyleyen Koçan, “Evde mutlaka düzenli olarak üç öğün yemek alışkanlığı olmasına özen gösterilmeli. Ailece masaya oturmak ve yemek saatlerinin planlanması da ilk adım olabilir. Ayrıca, fastfood beslenme tarzından kaçınmak, abur-cubur gibi sağlıksız gıda alımının kısıtlanması da önem taşıyor. Çocuklar sağlıklı besin tüketimine örnek olunarak özendirilmeli” diye konuştu.
Sağlıklı bir kahvaltıda olması gerekenler
Kahvaltının çocuklarda ve gençlerde hem fiziksel büyüme hem de mental gelişim açısından önem taşıdığını belirten Koçan, “Sağlıklı bir kahvaltının içeriğinde mutlaka peynir, yumurta, süt gibi protein kaynaklarına yer vermek gerekiyor. Ayrıca, lif kaynağı olarak taze sebze, meyve, kaliteli yağ kaynağı olarak zeytin ve ceviz de tercih edilecek ürünler arasında yer alıyor. Kahvaltı sevmeyen çocuklar için, tost, süt-müsli-meyve-kuruyemiş şeklinde alternatif öğünler de çözüm olabiliyor” dedi.
“Eğitimcilere görev düşüyor”
Çocuklarda doygunluk sağlamak ve enerji açığını gidermek için oluşturulan okul menülerinde ise eğitimcilere görev düştüğüne değinen Beykent Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan, “Menülerin tüm besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde içermesi, tek tip pilav-makarna-mantı-pizza gibi karbonhidrat yönünden zengin olmamasına özen göstermek gerekiyor. Ayrıca mutlaka yaş gurubuna yönelik ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak menülerin bir diyetisyen iş birliği ile planlanması gerekiyor” şeklinde konuştu.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.