İstanbul
28 Eylül, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Pandemi ve deprem ev tercihlerini değiştirdi

Pandemi ve deprem ev tercihlerini değiştirdi
Kadir GÜNEŞ-Ahmet ATMACA/GAZİANTEP,(DHA) - GAZİANTEP İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı Bora Kanevetçi, pandemi ve deprem felaketi ile ev tercihlerinde değişiklik yaşandığını belirterek, ”Bunun iki sebebi var. İnsanlar, düşük katlı binalarda kendilerini daha güvende hissediyor. Bir diğeri de psikolojik. Olası bir depremde çabuk çıkabileceğini düşünüyor. Bundan dolayı özellikle bağ evlerinin, bahçelerin, arazilerin fiyatlarında bir artış yaşandı. Bu artışın da bir şekilde el birliği ile engellenmesi gerekiyor” dedi.

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER) Başkanı Bora Kanevetçi, pandemi ve deprem felaketi nedeniyle ev tercihlerinde önemli değişiklikler yaşandığını belirterek, "Bu değişikliklerin iki ana sebebi bulunmaktadır. İlk olarak, insanlar kendilerini düşük katlı binalarda daha güvende hissetmektedirler. İkincisi ise psikolojik bir etken. Deprem riskine karşı hızla çıkabilecekleri bir yerde yaşamak istiyorlar. Bu nedenle bağ evleri, bahçeli evler ve arazilere olan talepte artış gözlenmektedir. Bu artışın kontrol altına alınması için çaba göstermemiz gerekmektedir" dedi.

Gaziantep'te yaşanan depremlerin inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Kanevetçi, yıkımların konut açığını ortaya çıkardığını ve şehir merkezinin diğer bölgelere göre daha fazla zarar gördüğünü ifade etti. Depremin, yapıların bilimsel kurallara ve fen bilimine uygun inşa edilmesinin önemini bir kez daha gösterdiğini vurgulayan Kanevetçi, 2000 yılı öncesinde inşa edilen eski yapıların dönüşümünün teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi. Kanevetçi, bu dönüşümün hasarlı ya da hasarsız olarak sınıflandırılmadan yapılması gerektiğini ve hükümetin bu konuda teşvik edici politikalar uygulamasının önemli olduğunu belirtti.

Ayrıca, pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte müstakil yaşam tarzına olan talebin arttığını, deprem sonrasında da bu talebin artarak devam ettiğini söyleyen Kanevetçi, insanların düşük katlı binalarda yaşamayı tercih ettiğini ve psikolojik olarak depreme karşı hazırlıklı olmayı amaçladıklarını belirtti. Bunun sonucunda bağ evleri, bahçeli evler ve arazilere olan ilginin arttığını ifade etti. Ancak, konut satışlarının bir süre durakladığını, ancak son zamanlarda normale dönmeye başladığını ve vatandaşların konutlara daha kolay ulaşabilmeleri için kredi desteğine ihtiyaçları olduğunu da sözlerine ekledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!