İstanbul
20 Eylül, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Peygamber üzümünün kurutulma yolculuğu başladı

Peygamber üzümünün kurutulma yolculuğu başladı
ADIYAMAN’IN TESCİLLİ ÜRÜNÜ BESNİ ÜZÜMÜNÜN (PEYGAMBER ÜZÜMÜ) HASAT EDİLDİKTEN SONRA GÜNEŞTE ‘ALTIN SARISI’ HALİNİ ALMASININ YOLCULUĞUNU BAŞLADI.

Adıyaman’ın tescilli ürünü Besni üzümünün (Peygamber üzümü) hasat edildikten sonra güneşte ‘Altın sarısı’ halini alma yolculuğu başladı.


Sadece Adıyaman’ın Gölbaşı ve Besni ilçesinin bazı köylerinde yetişen ve Adıyaman’ın tescilli ürünü olan Peygamber üzümünde hasat mevsimi başladı. Çekirdeği kozmetik alanında kullanılan ve insan vücuduna birçok faydası olan Peygamber üzümünün hasat edilerek kurutulması için hummalı bir çalışma yapılıyor.


Hasat edilen üzümler, uzun ömürlü olması için potasyum karbonat, güneşte daha hızlı kurması için ise zeytin yağıyla karıştırılıyor. Üzümler bağın ortasında hazırlanan sergi alanında 4 ile 7 gün arasında güneşte bekletildikten sonra özellikle kış aylarında tüketilmek üzere hazır hale getiriliyor. Kurutulan üzümler Türkiye’nin iç piyasasında tüketiliyor.


Geçen yıl Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde 25 bin 900 dekarlık alanda 12 bin 173 ton, Besni ilçesinde ise 5 bin dekarlık alanda 2 bin 175 ton üzüm üretildi. Üzüm hasadıyla ilgili açıklamalarda bulunan Gölbaşı Ziraat Odası Başkanı Cuma Ali Aras, “Peygamber üzümü yaş yendiği vakit çok tadı çok farklı, kuruduğu zaman da altın sarısı rengini alıyor. Bu sofralıktır, çerezliktir. Üzüm çekirdeği yağı da kozmetik ve sağlık alanında kullanılmaktadır” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!