İstanbul
01 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Prof. Dr. Tekin: Kalp sağlığı için en iyi beslenme Akdeniz tipi diyettir

Prof. Dr. Tekin: Kalp sağlığı için en iyi beslenme Akdeniz tipi diyettir
PROF. DR. GÖKNUR TEKİN, BUGÜNE KADAR KALP DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN KANITLANMIŞ EN İYİ BESLENME ŞEKLİNİN AKDENİZ TİPİ DİYET OLDUĞUNU BELİRTTİ.

Kalp sağlığı konusunda uzman Prof. Dr. Göknur Tekin, kalp damar hastalıklarını önlemenin en iyi yollarından birinin Akdeniz tipi diyet olduğunu vurguladı. Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Tekin, kalp sağlığını etkileyen risk faktörlerini değiştirilemez, kontrol edilebilir ve önlenebilir olarak üç grupta sınıflandırdı.

Değiştirilemeyen risk faktörlerinin genetik yatkınlık, ilerleyen yaş ve erkek cinsiyeti olduğunu belirten Tekin, kontrol edilebilir risk faktörlerinin ise yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve yüksek kolesterol gibi tedavi edilebilir faktörler olduğuna dikkat çekti. Önlenebilir risk faktörlerinin ise sigara, alkol, aşırı kilo, obezite, hareketsizlik ve stres gibi kişinin kendi iradesiyle düzeltebileceği faktörler olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Tekin, kalp hastalıklarının yüzde 80'inin önlenebilir ve kontrol edilebilir risk faktörlerinden kaynaklandığını ve bu faktörlerin düzeltilmesi halinde kalp hastalıklarının yüzde 80 oranında önlenebileceğini belirtti. Bu nedenle doktor takibi ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine vurgu yaptı.

Kalp damar hastalıklarının yaşla birlikte arttığını ancak kötü beslenme, hareketsizlik, sigara, alkol ve stres gibi yaşam tarzı faktörlerinin genç yaşlarda da risk oluşturabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Tekin, sağlıklı beslenmenin kalp sağlığını korumada önemli bir rol oynadığını söyledi. Akdeniz tipi diyetin kalp sağlığı için en iyi beslenme şekli olduğunu vurgulayan Tekin, bu diyette sebzeler, meyveler, tahıllar, çiğ kuruyemişler, baharatlar ve deniz ürünlerinin ağırlıklı olduğunu, hayvansal kaynaklı besinlerin ise daha sınırlı olduğunu belirtti. Ayrıca, sağlıklı yağ kaynaklarının da bu diyette önemli olduğunu ekledi.

Günlük lif tüketiminin en az 20-30 gram olması gerektiğini ve tuz tüketiminin günde 5 gramın altında olması gerektiğini söyleyen Tekin, işlenmiş paketli ürünlerin, gazlı içeceklerin ve yağlı yiyeceklerin beslenme alışkanlıklarından çıkarılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sigara ve alkolden uzak durulmasının da kalp sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Son olarak, düzenli egzersiz, kaliteli uyku ve stres yönetiminin de kalp sağlığını korumada önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Tekin, herkesin yaşına ve sağlık durumuna uygun bir egzersiz programıyla aktif bir yaşam tarzı benimsemesini önerdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!