İstanbul
24 Eylül, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Rektör Çiftçi; “İlk Türk İslam eserleri, bu kaynaşmanın nadide örnekleridir”

Rektör Çiftçi; “İlk Türk İslam eserleri, bu kaynaşmanın nadide örnekleridir”
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ PROF. DR. HARUN ÇİFTÇİ, “İLK TÜRK İSLAM ESERLERİ, BU KAYNAŞMANIN NADİDE ÖRNEKLERİDİR. BU DÖNEMDE İNŞA EDİLEN CAMİLER, TÜRBELER, MEDRESELER VE DİĞER YAPILAR, TÜRK İSLAM MİMARİSİNİN ÖZGÜN ÖRNEKLERİDİR” DEDİ.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, "İlk Türk İslam eserleri, bu kaynaşmanın eşsiz örnekleridir. Bu dönemde inşa edilen camiler, türbeler, medreseler ve diğer yapılar, Türk İslam mimarisinin özgün örneklerini sunar." dedi. Çankırı Nevzat Ayaz Sosyal Bilimler Lisesi tarafından düzenlenen "İlk Türk İslam Eserleri Öğrenci Çalıştayı" Çankırı Valisi Abdullah Ayaz, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Çankırı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk ve Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı olan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Yakup Ömeroğlu'nun katılımıyla Hacı Ali Tesisleri Fuaye Salonu'nda gerçekleşti.

Vali Ayaz, etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu dile getirerek, gençlerin özellikle son dönemde pandemi nedeniyle ekran ve sosyal medya bağımlılığına maruz kaldığını ve okuma alışkanlığını artırarak bu durumdan kurtulmaları gerektiğini vurguladı. Gençlere popüler kültür kitaplarının yanı sıra tarih kitapları okumalarını tavsiye eden Vali Ayaz, tarihin geçmişten günümüze önemli bir yolculuk olduğunu ve bu bilgiyi gençlerin öğrenmesi gerektiğini belirtti.

Rektör Çiftçi, "İlk Türk İslam Eserleri"nin büyük bir çeşitliliğe sahip olduğunu ve bu eserlerin kültürün önemli bir parçasını oluşturduğunu söyledi. Bu eserlerin Türk İslam mimarisinin özgün örnekleri olduğunu vurgulayan Çiftçi, "İlk Türk İslam eserleri, bu kaynaşmanın nadide örnekleridir. Bu dönemde inşa edilen camiler, türbeler, medreseler ve diğer yapılar, Türk İslam mimarisinin özgün örnekleridir. İlk Türk İslam eserleri, Türk İslam medeniyetinin köklerini ve gelişimini görmemiz için adeta birer pusuladır. Bu pusula kültürümüze derin bir bakış açısı kazanmamızı sağlar." şeklinde konuştu.

Rektör Çiftçi, Türklerin İslam'ı benimsedikten sonra İslam medeniyetinin bir parçası haline geldiğini ve bu süreçte birçok alanda gelişim yaşandığını da belirtti. Ayrıca, gençlere tarih bilincinin önemini vurgulayarak, kültürün toplumun kimliğinin temelini oluşturduğunu ve tarihin geçmişe saygı duymamızı sağladığını söyledi.

Çalıştayın birinci bölümü, konuşmaların ardından hediye takdimiyle son buldu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!