İstanbul
21 Ocak, 2025, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Rektör Uslu: Niğde Teknoparktaki çalışmalarla 3.5 milyon dolar ihracat ve 1.4 milyar TL yurt içi satış gerçekleşti

Rektör Uslu: Niğde Teknoparktaki çalışmalarla 3.5 milyon dolar ihracat ve 1.4 milyar TL yurt içi satış gerçekleşti
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ VE NİĞDE TEKNOPARK A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI PROF. DR. HASAN USLU NİĞDE TEKNOPARK A.Ş.’Yİ ANLATTI

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü ve Niğde Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hasan Uslu; Sanayi Gazetesi’nde ’Niğde Teknopark, Bölgenin Teknolojik Altyapısına Destek Vermeye Devam Edecek’ başlığıyla yayımlanan makalesinde Niğde Teknopark A.Ş.’nin faaliyet alanları hakkında bilgi vererek firmanın son dönemde elde ettiği başarıları değerlendirdi.


Makalede 2017 yılında faaliyetlerine başlayan Niğde Teknopark A.Ş.’nin başta yazılım, savunma sanayi, mühendislik ve tarım olmak üzere birçok alanda faaliyet gösteren girişimci firmalarının dijital silah aparatları, savunma sanayi ve tarıma yönelik drone, tohum sayma makineleri, elektrikli ev aletleri, insansız hava araçları ve cerrahi işlem sonrası yara koruyucu korse gibi projeleri ile ön plana çıktığını vurgulayan Rektör Uslu; ayrıca kurumda 75 firma ve 134 personel ile 200 ayrı Ar-Ge projesine imza atıldığını ve firmalar bünyesinde yüksek teknolojili ürünler geliştirilmeye devam edildiğini belirtti. Niğde Teknopark bünyesindeki firmaların yüzde 40’ının yazılım ve bilgisayar teknolojileri üzerine yoğunlaştığı bilgisini veren Rektör Uslu; bunun yanında firma ekosisteminde savunma sanayi, tarım, sağlık, kimya, insansız hava-kara-deniz araçları ile elektronik, enerji, geri dönüşüm, gıda, inşaat ve ilaç gibi sektörlerde de pek çok girişimcinin Ar-Ge faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade etti.


Bugüne kadar Niğde Teknopark ekosisteminde faaliyet gösteren firmaların Ar-Ge çalışmaları sonucunda 3.5 milyon dolar ihracatın ve yine aynı çalışmalarla 1.4 milyar TL yurt içi satışın gerçekleştiğine dikkat çeken Rektör Uslu; öte yandan Niğde Teknopark’ın nanoteknolojik hayvan bakım ve destek ürünleri, akıllı tarım teknolojileri, tarımsal ilaçlama ve gözlem dronları, akıllı ayırma ve sayma teknolojileri, bitki genetiği, İHA eğitim simülasyonları gibi yüksek teknolojili ürün geliştiren firmalara ev sahipliği yaptığını ve girişimcilik ekosistemine önemli katkılar sağladığını kaydetti. Bünyesinde KOSGEB ve TÜBİTAK destekli projelerin yer almasına önem ve destek veren Niğde Teknopark’ta ayrıca üniversite akademisyenleri ile öğrencilerinin projelerini ticarileştirme olanağı bulduğunu hatırlatan Rektör Uslu şunları söyledi;


"Son yıllarda yapılan Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları alanında bugüne kadar 26 patent başvurusu yapılmıştır. Öte yandan Niğde Teknopark bünyesinde bulunan ön kuluçka ve kuluçka merkezinde yeni girişimciler projelerini hayata geçirme imkânı bulmaktadırlar. Projelerine ait prototipleri oluşturan girişimciler ulusal ve uluslararası hızlandırıcı programlara dahil ederek, projelerini ticarileştirme olanağı sağlanmaktadır. Teknoloji merkezi olan Niğde Teknopark A.Ş. sadece Türkiye’de değil, aynı zamanda uluslararası arenada da önemli adımlar attı. Türk devletleri arasında entegrasyonu artırmak ve girişimcilik ekosistemini güçlendirmek amacıyla çeşitli faaliyetler yürütmektedir. Niğde Teknopark A.Ş. 2023 yılında Kazakistan’ın Almatı şehrinde ve Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de iki irtibat ofisinin açılışını gerçekleştirmiştir. İrtibat Ofisleri aracılığı ile her iki ülkedeki girişimcilere ve girişimci adaylarına bilgi desteğinin sağlanması, projelerinin hayatına geçirilmesi konusunda gerekli mentör desteğinin sağlanması ve ülkemizdeki tüm teknoparkların bu iki ülke ile bağlantılarını sağlayacak bir koridor görevi görülmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda irtibat ofisleri aracılığı ile teknoloji üreten firma ve girişimcilerin uluslararası pazara girişlerini hızlandırıp, sürdürülebilir bir AR-GE ekosistemi oluşturmak da temel hedef olarak belirlenmiştir. Kazakistan ve Azerbaycan’da bulunan potansiyel girişimcilerin Türkiye’de ön kuluçka ve kuluçka faaliyetlerinden faydalanması hususunda kolaylaştırıcı bir rol üstlenmiş olan teknoparkımız, sonraki aşamalarda bu firmaların girişimcilik ekosistemine dahil edilmeleri konusunda yardımcı bir rol üstlenmeyi hedeflemektedir. Bu amaçla 11-13 Haziran 2024 tarihlerinde irtibat ofislerinin bulunduğu ülkelerdeki girişimcilere yönelik Bakü’de ortak bir proje pazarı düzenlemiştir. Ayrıca Niğde Teknopark, 2024 yılının ikinci yarısında Kırgızistan’ın Oş ve Kazakistan’ın Atırav şehirlerinde yeni iki irtibat ofisinin açılmasına yönelik çalışmalarını tamamlamış bulunmaktadır. Halen aktif iki irtibat ofisimizin bulunduğu ülkelerdeki girişimcilerin projelerinin ticarileşmesi yolunda başarılı çalışmalarımız bulunmaktadır.”


Niğde Teknopark A.Ş’nin 2023 yılında içerisinde bulunduğu konsorsiyum ile yeniden TÜBİTAK 1812 Girişimcilik Destek Programı (BİGG) uygulayıcı kuruluşları arasına girdiğini belirten Rektör Uslu; "Bu program çerçevesinde 2024 yılında iki girişimcimiz bu programa başvurarak TÜBİTAK tarafından başarılı bulunmuşlar ve mükemmeliyet mührü almaya hak kazanmışlardır. TÜBİTAK ile ortak olarak şirketlerini kuran girişimcilerimiz Ar-Ge çalışmalarına başlamışladır" ifadelerine yer verdi.


Ulusal ve uluslararası ölçekte ödüllü firmalara ev sahipliği yapan Niğde Teknopark’ın bölgenin teknolojik altyapısına önemli destek verdiğini vurgulayan Rektör Uslu; "Niğde Teknopark, Niğde Ömer Halis Demir Üniversitesi’ndeki bilgi birikimini, akademisyenler, girişimciler ve sanayicileri ile bir araya getirerek bölgenin teknolojik altyapısına destek vermeye devam edecektir” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!