Şanlıurfa'da, mevsim şartlarına ve hastalıklara karşı dayanıklı 9 çeşit ekmeklik, 6 çeşit makarnalık buğday ile 5 çeşit arpa tohumu geliştirilerek tescillendi. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından 21 yılda geliştirilen buğday çeşitleri, dekar başına yaklaşık bir ton verim sağlıyor. Türkiye'de tahıl üretiminin yoğun olduğu Şanlıurfa, bu yerli tohumlarla un ve makarna sanayisine katkı sunmayı hedefliyor.
Düzenlenen etkinlikte, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, yerli tohumların önemini vurgulayarak bu toprakların dünya genelinde eşsiz olduğunu ifade etti ve yerli tohumların gelecek nesillere taşınması gerektiğini belirtti. Şanlıurfa'da bugün dekara ortalama bin kilogram buğday verimi elde ediliyor. Bu yerli çeşitlerin, Türkiye'nin gıda ihtiyacını karşılamada büyük önem taşıdığına dikkat çekti.
GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde çalışan Ziraat Mühendisi Ali İlkhan ise yerli ve milli tohum geliştirme çalışmalarının devam ettiğini ve 20 farklı tohumun ıslah edildiğini açıkladı. Bu yerli tohumların, çiftçilere ve sanayicilere sunularak kullanılması hedefleniyor. Bu çalışmalarla Türkiye'nin kendi tohumlarını üretme kapasitesi artırılıyor ve gelecekteki gıda ihtiyacına katkı sağlanıyor.
Şanlıurfada Türk mühendisler yerli ve milli tohum geliştirdi
ŞANLIURFA'DA MEVSİM ŞARTLARINA VE HASTALIKLARA KARŞI DAYANIKLI 9 ÇEŞİT EKMEKLİK, 6 ÇEŞİT MAKARNALIK BUĞDAY İLE 5 ÇEŞİT ARPA TOHUMU ISLAH EDİLEREK TESCİLLENDİ.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.