İstanbul
03 Ekim, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Sele kapılan araçlar uyarılara dikkat edilirse ağır hasarları ucuz atlatabilir

Sele kapılan araçlar uyarılara dikkat edilirse ağır hasarları ucuz atlatabilir
ESKİŞEHİRLİ MOTOR USTASI SEYFİ APAŞ, SÜRÜCÜLERİN SELDE YAPACAKLARI BAZI BASİT HAMLELERLE DURUMU NASIL EN AZ HASARLA ATLATABİLECEKLERİNİN BİLGİSİNİ VERDİ.

Sağanak yağmurların ardından meydana gelen sellerin araçlara verdiği zararları açıklayan Eskişehirli motor ustası Seyfi Apaş, sürücülere benzer durumlarla karşılaştıklarında atabilecekleri basit adımlarla nasıl minimum zararla başa çıkabileceklerini anlattı. Ülke genelinde uzun süre etkili olan yoğun sağanak yağışlar, yaşamı olumsuz etkiledi. Yağışların ardından oluşan sel suları şehir merkezlerini çamurla kapladı ve birçok ev ile iş yerinde ciddi maddi hasara neden oldu. Ayrıca, birçok araç trafikte seyrederken sel sularına kapıldı, sürücüler zor anlar yaşadı. Selden etkilenen araçların çoğu kullanılamaz hale geldi. Yağışların ardından sanayi bölgelerinde yoğunluk yaşandı. Bu durumla başa çıkmak için otomobil tamircisi olarak çalışan Seyfi Apaş, sürücülere benzer durumlarla karşılaştıklarında yapabilecekleri bazı adımların masrafları azaltabileceğini belirtti.

"Su, aracınıza girdiğinde hemen motoru kapatın" şeklinde konuşan motor ustası Seyfi Apaş, "Seller, araçların su altında kalmasına ve bazı arızalara yol açmasına neden olur. Bu canlı örnekte olduğu gibi araç suda kaldığında, aşırı su yükselmesi nedeniyle araçlardaki hava emiş filtreleri veya hortumları su alabilir. Hemen aracınızı suya girdiğinizde motoru kapatmalısınız. Eğer hızlıca müdahale ederseniz, enjektörleri söküp suyu boşaltarak sorunu çözebilirsiniz. Ancak, marşa basarak çalıştırmaya çalışırsanız veya bu durumu geç fark ederseniz, motorun içindeki bileziği yamulatma riskiniz vardır. Bu da size ciddi bir masraf olarak geri döner, bugünlerde bu maliyet 30 ila 50 bin TL arasında olabilir" dedi.

"Suya girdiğinizde aracınızı hemen kapatmalısınız" şeklinde suya girdiğinizde yapılması gerekenleri açıklayan Apaş, araçlardaki hasar hakkında şunları söyledi: "Su altında olduğunuzu hissettiğiniz anda aracınızı hemen durdurmalısınız. Bu, motora zarar vermeden, düşük maliyetle kurtarabileceğiniz anlamına gelir. Elektrikli veya benzinli-dizel olsun, elektrikli araçlar dahil suyun elektrik sistemiyle teması, aynı tür sorunlara yol açabilir. Ancak bu durumda elektrik sisteminin temizlenmesi ile sorunu giderebilirsiniz. Oksidasyon, küflenme, beyin veya tesisat arızaları bu tür durumlarda kaçınılmazdır."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!