İstanbul
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Servis araçlarında kapasite artışı formülü

Servis araçlarında kapasite artışı formülü
SAMSUN’UN MERKEZİ İLÇELERİ HARİCİNDEKİ ÖĞRENCİ-PERSONEL SERVİS İHTİYACI, KAPASİTE ARTIRIMI İLE KARŞILANACAK. BÖYLECE TRAFİĞE 20 OTOBÜSÜN KARIŞMASININ ÖNÜNE GEÇİLEREK, 8 BİN 668 KİŞİLİK KAPASİTE OLUŞTURULACAK.

personel servis ihtiyacı, ’kapasite artırımı’ ile karşılanacak. Böylece trafiğe 20 otobüsün karışmasının önüne geçilerek, 8 bin 668 kişilik kapasite oluşturulacak.


Kent genelinde mevcutta 3 bin 441 adet C plakalı servis aracı mevcut. Bu servislerin 2 bin 339 adeti Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy haricindeki 13 ilçede hizmet veriyor. Merkez ilçeler hariç tüm ilçelerde faaliyet gösteren öğrenci-personel servislerinde oluşan arz sıkıntısının trafik yoğunluğunu arttırmayacak şekilde mevcutta çalışan C (servis) plakalı minibüslerin (16+1 yolcu kapasiteli) sınıf değişikliği yapılarak (C plakalı) otobüs (19 ya da 20 yolcu kapasiteli) sınıfına geçişi düşünülüyor. Bu kapsamda Samsun Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısında alınan son kararlar ve Ulaşım Dairesi Başkanlığı Toplu Taşıma Şube Müdürlüğü rapor ve incelemeleri göz önüne alınarak bir çalışma düzenlenerek meclise getirildi.


Raporda sonuç olarak nüfus artış oranı, yaşam kalitesinin artışı, kentteki araç sayılarının artışı ve bu durumdan dolayı her geçen gün artan trafik göz önünde bulundurulduğunda trafiğe daha fazla yük bindirmemek adına mevcut servis araçlarının daha yüksek kapasiteli araçlara çevrilerek kullanılmasının uygun olacağı, servis araçları kapasite artırımı kararının kent merkezi dışındaki tüm ilçelerde uygulanarak mevcut minibüs servis araçlarının 19 veya 20 kapasiteli otobüs servis aracına geçebilmesinin uygun olacağı mütalaa edildi.



Kapasite artırımı ile 20 otobüsün trafiğe yük bindirmesi engellenecek


Kapasite artırımı ile minibüs cinsiyle hizmet veren servis araçlarının kapasitelerini 19’a çıkartarak araç cinsini otobüse geçirmeleri halinde sunulan kapasite ilçelerde 2 bin 197 adet (19 otobüs) kapasitesi kadar artacak, minibüs cinsiyle hizmet veren servis araçlarının kapasitelerini 20 kapasiteli otobüs cinsine geçmesi halinde ise 2 bin 208 adet (20 otobüs) kapasite artırımı yaşanacak.



Öğrenci ve yolcu taşıma kapasitesi 8 bin 668 kişi artacak


Böylece Alaçam, Asarcık, Ayvacık, Bafra, Çarşamba, Havza, Kavak, Ladik, 19 Mayıs, Salıpazarı, Terme, Vezirköprü ve Yakakent ilçelerinde 33 bin 75 kişilik öğrenci-personel taşıma kapasitesi 19 kapasiteli araca geçilirse 39 bin 546’ya, 20 kapasiteli geçerlerse de mevcut kapasiteden 8 bin 668 kişi artırılarak 41 bin 743 kişiye yükselecek.


Öte yandan minibüslerin otobüs sınıfına geçişi için 1 Ocak 2025’e kadar araç başına 15 bin TL alınması ve 1 Ocak’tan sonra otobüs sınıfına geçmek isteyen C plakalı minibüsçülerden ise belirlenen ücretin yeniden değerlendirme oranı ile her yıl düzenli olarak artırılması teklifi, 15 Kasım’da yapılacak karar meclisinden sonra hayata geçirilecek.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!