İstanbul
04 Ekim, 2024, Cuma
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Sıcak havalar tansiyonu tetikliyor

Sıcak havalar tansiyonu tetikliyor
YAZ AYLARINDA HAVA SICAKLIĞININ ARTIŞINDAN KAYNAKLANABİLECEK SAĞLIK SORUNLARI İLE İLGİLİ UZMANLAR, GÜNÜMÜZÜN EN ÖNEMLİ SAĞLIK PROBLEMLERİNDEN BİRİ OLAN VE SESSİZ KATİL OLARAK NİTELENDİRİLEN HİPERTANSİYONUN, KONTROL ALTINA ALINMAZSA BEYİN KANAMASI, KALP KRİZİ VE BÖBREK YETMEZLİĞİ GİBİ CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLDUĞUNU İFADE EDİYOR

Yaz aylarında artan sıcaklıkların neden olabileceği sağlık sorunlarına dikkat çeken uzmanlar, hipertansiyonun sessiz bir tehlike olarak kabul edilen ve ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir sağlık sorunu olduğunu vurguluyor. Hipertansiyon, kontrol altına alınmazsa beyin kanaması, kalp krizi ve böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Uzmanlar, hipertansiyon hastalarının yaz aylarında özellikle dikkat etmeleri gereken bazı noktaları paylaşıyorlar. Özellikle güneş ışınlarının en dik olduğu 10.00 - 15.00 saatleri arasında dışarı çıkmamaya özen göstermeleri tavsiye ediliyor. Bu saatlerde güneşe maruz kalmak, vücut sıcaklığını artırabilir ve tansiyonu yükseltebilir. Terleme nedeniyle sıvı kaybı yaşanabileceği için bu tür rahatsızlıkları olan kişilerin spor yapmayı akşam saatlerinde yemekten sonra tercih etmeleri öneriliyor.

Sigara kullanımının damarların esneme yeteneğini azalttığı ve anti-oksidan maddelerin verimini düşürdüğü unutulmamalıdır. Bu nedenle sigara içen kişilerin bu alışkanlığı bırakmaları veya sigara içerken alkol tüketiminden kaçınmaları tavsiye edilmektedir.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu, hipertansiyon hastalarına özellikle aşırı sıcaklarda dikkat etmeleri gereken bazı önerilerde bulundu. İdrar söktürücü etkilere sahip olan çay ve kahve gibi içeceklerden mümkün olduğunca kaçınılması gerektiğini ve günlük tüketimin sınırlı tutulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, bol su içmenin önemli olduğunu ve vücuttaki sıvı dengesini korumanın hipertansiyon kontrolü açısından önemli olduğunu vurguladı.

Dr. Sennaroğlu, uzun süreli tatil nedeniyle düzenli doktor kontrollerinin aksayabileceğini belirterek, birden fazla ilaç kullanan veya böbrek sorunu yaşayan hastaların doktorlarını düzenli olarak ziyaret etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca yaz aylarında sindirimi kolay olan lifli ve posalı gıdaların tercih edilmesi ve bitki kaynaklı proteinlerin hayvansal proteinlerin yerine konulması önerildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!