İstanbul
17 Kasım, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Şifa deposu geleneksel dut pekmezi yapımı sürüyor

Şifa deposu geleneksel dut pekmezi yapımı sürüyor
ELAZIĞ’IN BASKİL İLÇESİNDE KANSIZLIKTAN KEMİK SAĞLIĞINA, KOLESTEROLDEN KARACİĞER HASTALIKLARINA KARŞI ADETA KORUYUCU BİR BESİN OLAN DUT PEKMEZİ MESAİSİ SÜRÜYOR

Elazığ’ın Baskil ilçesinde kansızlıktan kemik sağlığına, kolesterolden karaciğer hastalıklarına karşı adeta koruyucu bir besin olan dut pekmezi yapım mesaisi sürüyor.


Kent genelinde bir çok köyde olduğu gibi Baskil ilçesine bağlı Karaali köyü sakinleri de dut pekmezinin yapımına sürdürüyor. Dutun olgunlaşmasıyla, sabahın erken saatlerinde bahçelere giden aileler, öncelikle ağaçlardan silkelenen dutları topluyor. Toplanan dutlar özenle ayıklanıp yıkandıktan sonra pekmeze dönüştürülmek üzere dev kazanlara konularak, odun ateşinde saatlerce kaynatılıyor. Yapımı meşakkatli olan ve sadece suda kaynatılan dutlar, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan geleneksel lezzet pekmeze dönüştürülüp, tepsilerde 4-5 gün güneşte bekletiliyor. Yapımı tamamlanan pekmezi aileler hem kendi çevresine dağıtıyor hem de satarak ekonomik kazanç sağlıyor.


Öte yandan, dut pekmezinin tüketilmesinin hastalıklara karşı korunmak ve vücut direncini arttırmak için yararlı olduğu biliniyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!