Mardin'in Midyat ilçesinde nadir bulunan yamyam tombul çekirge, doğa meraklıları tarafından görüntülendi. Bu özel çekirge türü, 1000 rakımın üzerindeki bölgelerde yaşar ve diğer çekirge türlerini avlar. Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin sınırlarındaki Karacadağ'da kayıtlara geçmiş ve nesli tehlike altında olan bu tür, kanatsız olduğu için yayılım gösterme alanı sınırlıdır.
Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'ne (IUCN) başvuruları yapılan yamyam tombul çekirge, yerel bir türdür ve Türkiye'deki diğer çekirge türleri gibi yamyamlık özelliği taşır. Bu özelliği sayesinde zararlı böceklerin sayısını kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Türkiye'de 700'den fazla çekirge türünün bulunduğunu belirten uzmanlar, yamyam tombul çekirgelerin doğanın dengesini korumak için önemli bir rol oynadığını vurgular. Bu çekirgeler, diğer zararlı böcekleri tüketerek ekosistemi dengelemeye yardımcı olur.
Yamyam tombul çekirge, genellikle 1000 metre ve üzeri rakımlı bölgelerde yaşar. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde bulunsa da yerleşim alanlarına zarar vermez ve doğanın bir parçasıdır. Bu nedenle bu özel çekirge türünün korunması ve zarar verilmemesi önemlidir.
Soyu tehlike altındaki yamyam tombul çekirge, Mardin’de görüntülendi
Adem AKALAN/MARDİN, (DHA)-DOĞADA nadir olarak 1000 rakımın üzerindeki yerlerde görülen yamyam tombul çekirge (Bradyporus), Mardin’in Midyat ilçesinde görüntülendi. Dicle Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Satar, yamyam tombul çekirgenin soyunun tehlike altında olduğunu, bu türe zarar verilmemesi gerektiğini söyledi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.