İstanbul
26 Ocak, 2025, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

SUBÜde Verim ve kaliteyi artıracak fındık çeşitleri belirlendi

SUBÜde Verim ve kaliteyi artıracak fındık çeşitleri belirlendi
SUBÜ ZİRAAT FAKÜLTESİ, FINDIK ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETMEK, VERİMLİ VE KALİTELİ FINDIK ÇEŞİTLERİNİ GELİŞTİRMEK GAYESİYLE YÜRÜTTÜĞÜ ‘SAKARYA İLİ FINDIKLARININ KLON SELEKSİYONU’ İLE ‘FINDIKTA TOZLAYICI ÇEŞİTLERİN GELİŞTİRİLMESİ’ İSİMLİ PROJELERDE FINDIK ÇEŞİT ADAYLARI BELİRLENDİ.

SUBÜ Ziraat Fakültesi, fındık üreticilerinin sorunlarına çözüm üretmek, verimli ve kaliteli fındık çeşitlerini geliştirmek gayesiyle yürüttüğü ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ ile ‘Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi’ isimli projelerde fındık çeşit adayları belirlendi.


Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Ziraat Fakültesi, fındık üreticilerinin yaşadıkları verim ve kalite sorunlarına çözüm üretmek için çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede SUBÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından da desteklenen ve Dekan Prof. Dr. Taki Demir’in yürütücüsü olduğu ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ isimli projeyle; Akyazı, Hendek, Karasu ve Kocaali ilçelerine bağlı köylerde verim düşüklüğüne çözüm olabilecek verimli çeşitlerin geliştirilmesi amaçlanıyor. Bir diğer proje olan ‘Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi’ projesinde ise, fındıkta tozlanma eksikliği sorununa çözüm bulmak gayesiyle çalışmalar yürütülüyor.



“Binin üzerinde fındık bahçesinde incelemeler yaptık”


Projelere ilişkin açıklamalarda bulunan SUBÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Taki Demir, “Fındık tarımına çözüm olabilecek verimli çeşitlerin geliştirilmesi amacıyla bölgemizde fındık alanında ilk ıslah çalışması olan ‘Sakarya İli Fındıklarının Klon Seleksiyonu’ isimli projemiz ile Akyazı, Hendek, Karasu ve Kocaali’ye bağlı köylerde binin üzerinde fındık bahçesinde incelemeler yaptık. İncelemeler neticesinde verim ve kalite özellikleri itibariyle üstün 13 fındık çeşit adayı tespit ettik. 2024 yılında araştırmanın ikinci aşamasına geçerek çeşit adaylarının genetik farklılıklarını ortaya koyan moleküler genetik analizlerini yaptık. Bundan sonraki süreçte üstün fındık çeşitlerinin aynı çevresel şartlardaki performansını belirlemek gayesiyle bahçe tesis edilecek” dedi.



“Ülkemizin ilk tozlayıcı fındık çeşitlerini geliştirmeyi hedefliyoruz”


İklim değişikliği nedeniyle tozlanma sorunu yaşanan yıllarda yörede yaygın olarak bulunan ‘Çakıldak’ çeşidinde ciddi verim kayıpları yaşandığını paylaşan Demir, “Fındıkta tozlanma eksikliği sorununa çözüm bulmak gayesiyle yürüttüğümüz ‘Fındıkta Tozlayıcı Çeşitlerin Geliştirilmesi’ isimli projemiz ile ülkemizin ilk tozlayıcı fındık çeşitlerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Karasu ve Kocaali ilçelerinde fındık bahçelerinde ya da doğal popülasyon içerisinde bulunan yabani fındık tiplerinin ‘Çakıldak’ çeşidine tozlayıcı olarak uygunluğunu araştırıyoruz. Çiçeklenme zamanı, polen kalitesi, meyve ve zuruf şekli bakımından değerlendirilen tozlayıcı çeşit adaylarının ‘Çakıldak’ çeşidinin verimine ve meyve kalitesine etkilerini birlikte araştırdık. Fakültemizde fındıkta tozlanma sorununu çözmek gayesiyle polen muhafaza ve tamamlayıcı tozlama ile ilgili lisansüstü tezler de yürütülüyor. Ayrıca, farklı üniversitelerle iş birliği halinde iklim değişikliğinin fındık tarımına etkileri ile budama ve terbiye sistemlerinin uygunluğu konusunda araştırmalar yapılıyor” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!