'3 YENİ MİLLİ SİSTEM ENVANTERE GİRDİ'
İzmir'de düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te yer alan ASELSAN'ın Genel Müdürü Ahmet Akyol, DHA'ya özel açıklamalarda bulundu. TEKNOFEST'in güzel bir katılımla başladığını belirten Akyol, "İstanbul ve Ankara'dan sonra İzmir'de de güzel bir katılımla başladı. Teknoloji ateşi İzmir'de de yanıyor. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında sembol şehir İzmir'deyiz. ASELSAN olarak bu programın paydaşı olmaktan gurur duyuyoruz. Teknolojinin genç kuşaklara sevdirilmesinde milyonlara bu sevdanın yayılmasında TEKNOFEST önemli bir rol oynuyor. Çocuklarımızı ve gençlerimizi yüksek teknolojili ürünlerle buluşturuyoruz. Bugün Deniz Kuvvetleri Günümüz. Deniz Kuvvetlerimizin gücüne güç katmak için ASELSAN olarak önemli sistemli uzun yıllardır geliştiriyoruz. Bunların bir kısmını denizcilik kültürünün hakim olduğu İzmir'de ve bu özel gün dolayısıyla buraya da getirdik. Türkiye'nin ilk su altı otonom deniz aracı 'Deringöz' var. Liman ve boru hatlarının güvenliğini, mayınları otonom olarak bulmaya yarıyor. Bunu da milli sensörleriyle yapıyor. 600 metre derinliğe ve 15 saat vazife yapabiliyor. Milli bir tasarım. Önümüzdeki günlerde envantere de girecek. Yanında 'Zoka' adındaki su altı karşı tedbir sistemlerimiz var. Özellikle denizaltı ve gemilerimizi torpidolarımıza karşı korumak için akustik aldatma ve karıştırma sistemini geliştirdik. Kendisine gelen torpidoyu karıştırarak başka yere sevk edilmesini sağlıyor. Ordumuz haricinde 2 ülkeye de ihraç edildi. Bugün de yabancı konuklarımız var. Yine denizaltı sürdürülebilir direk sistemimiz var. Uzun yıllar ithal bir bileşendi. Denizaltılarımızın suyun üzerine çıkmadan bazı vazifeleri yapması için belli doğrulukta yapması için milli olarak gerçekleştirildi. Teknolojik olarak zorlu bir sistem artık millileşti. İhracat potansiyeli olan bir ürün olmasının yanı sıra ambargolardan da Türkiye'yi kurtarmış olduk. Önünde de sonar sistemi var" dedi.
'İHRACAT SÖZLEŞMELERİ DE İMZALANDI'
Deniz Kuvvetleri harp gemilerinde 3 yeni milli sistemin envantere girdiğini belirten Akyol, "Bu sene 3 yeni önemli oyun değiştirici sistemi Deniz Kuvvetleri envanterine soktuk. Bunların başında 'Gökdeniz' geliyor. Yakın hava savunma sistemi. MİLGEM 5'inci geminin üzerinde yer aldı. Hava hedefleri, su üstü soluyan füzeler ve benzer hedefleri yakın menzilde bertaraf edebiliyor. Hedefleri otonom olarak imha edebiliyor. Birden fazla hedef geldiğinde kendi kendine hedeflere angaje olan bir sistem. Aynı zamanda 3 ülkeyle ihracat sözleşmesini de imzaladık. Uzun yıllardır Türkiye'nin bazen almakta da zorlandığı bir sistemimiz de gemilerimizin direk üstünde yer alacak. Hava savunma radarı 'Cenk' de bu sene envantere ilk kez giriyor. Cenk'i de ilk kez MİLGEM-5'in üzerine koyduk. Ülkemiz bir üründe daha bağımsızlığını kazanmış oldu. Son olarak gemilerimizde sık sık kullandığımız atış kontrol radarları var. Bu sene 'Akrep' isimli milli atış kontrol radarını tamamlayıp MİLGEM-5'inci gemiye entegre ettik. Böylece Deniz Kuvvetlerimizin harp gemilerinde bu yıl 3 yeni sistemi milli olarak envantere kazandırmış oluyoruz. Deniz Kuvvetleri Günü'nde, Preveze Deniz Zaferi'nin yıl dönümünde buradan milletimize söylemiş olalım. Milli Teknoloji Hamlesi tabana kadar yayılıyor. Biz de çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
ASELSAN eğitim alandaki çalışmaları hakkında da bilgiler veren Akyol, "Tekno Macera projemizle çocuk yaştan genç yaşa tüm vatandaşlarımızı teknolojiyle buluşturmaya çalışıyoruz. 7-9 yaş arasındaki çocuklarımızı teknolojiye erken yaşta ulaşabilecekleri bir mecra geliştirdik. Adına da 'Tekno Macera' dedik. Çocuklarımıza milli telsizlerimizle milli ekranlarımızla donatılmış uzay mekiği simülasyonu yaşatıyoruz. Uzay yolcuğunu deneyimliyorlar. Çıkışta da bir uzay mekiği maketi veriyoruz. Motorunun sürülmesi dahil maketi kendileri çalışır hale getiriyorlar. Ana fikir çocuk yaşta bazı şeyleri kafalarına oturtmak. Youtube kanalımız da var. Bunun yanı sıra 'A-Gelecek' adını verdiğimiz staj programımız var. Orada da lise ve üniversite çağındaki gençlerimizi ASELSAN'da staj imkanıyla buluşturuyoruz. Ankara'da meslek lisemiz var. Genç yaşta meslek liseli öğrencilerimizi yüksek teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarda yetkinlikleri erken yaşta kazandırmayı hedefliyoruz. ASELSAN'lı olunduğunda ise akademi programımız var. Mühendislerimiz ve gençlerimiz, yüksek lisans ve çalışmak arasında kalabiliyorlar. Biz ASELSAN Akademi'yle mühendis olduktan sonra da akademik kariyeri devam ettirme imkanı sunuyoruz. Uçtan uca, çocuktan gence, mühendis olduğunuzda da devam eden devamlı gelişim, devamlı eğitim ve yüksek teknolojiyle devamlı meşguliyet gerektiren bir anlayışla Türkiye'nin geleceği için çalışıyoruz" diye konuştu.
Tolga TAHÇI/İZMİR,(DHA)-
TEKNOFEST İzmir’de başladı (3)
’3 YENİ MİLLİ SİSTEM ENVANTERE GİRDİ’
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.