ANKARA, (DHA)- Moskova Yunus Emre Enstitüsü, Rusya’nın başkenti Moskova’da Türk ve Rus gazetecileri düzenlediği etkinlikte bir araya getirdi. Etkinlikte, Türk mutfağının lezzetleri ile Türk müziğinin seçkin eserlerine yer verilerek, Türk kültürü tanıtıldı.
Rusya’nın Haber Ajansı (TASS) ve Küresel Gazeteciler Konseyinin (KGK) organize ettiği ‘Türk-Rus Medya Forumu’ çerçevesinde Moskova Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleşen programa Rusya’nın Haber Ajansı (TASS) üyelerinin yanı sıra Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar, Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mehmet Ülker, Türkiye Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) üyeleri ve Hürriyet Muhabiri Nurcan Demirtaş katıldı. Etkinlik, Türk ve Rus eserlerinin yer aldığı özel bir seçkinin ses sanatçıları tarafından piyano ve viyolonsel eşliğinde icra edilmesiyle başladı.
‘RUSYA’NIN FARKLI NOKTALARINDA TÜRK KÜLTÜRÜNÜ TANITMAYA DEVAM EDİYORUZ’
Programda konuşma yapan Moskova Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Dr. Mehmet Ülker, davetlilerle birlikte olmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Türk dilini, kültürünü, tarihini ve sanatını tanıtmak amacıyla dünyanın dört bir yanında faaliyetlerini yürüten Yunus Emre Enstitüsünün Moskova’daki temsilciliği, 2017 yılında Rusya’da çalışmalarına başladı. Moskova Yunus Emre Enstitüsü olarak Türkiye’nin kültürel mirasının büyük kitlelere tanıtılması ve iki ülke arasındaki kültürel etkileşimin artırılması gayesiyle edebiyattan sanata sinemadan tiyatroya kadar geniş bir yelpazede etkinlikler düzenlemeye devam ediyoruz. Gerçekleştirdiğimiz faaliyetlerin yanı sıra çok sayıda uluslararası düzeyde fuar, festival ve benzeri büyük ölçekli organizasyonlarda yer alarak Türkiye’yi temsil etmeyi sürdürüyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümünde ‘10’uncu yılda demir ağlarla örülen Türkiye’den 100’üncü yılda dünyayı kültür ağlarıyla ören Türkiye’ye’ düsturuyla başkent Moskova başta olmak üzere Rusya’nın farklı noktalarında Türk kültürünü tanıtmaya devam ediyoruz” dedi.
Konuşmanın ardından Moskova Yunus Emre Enstitüsü kursiyerleri Elena Solcuner ile Anastasiya Golubaeva, Türk kültürü ve Türkçeyle yollarının kesişmelerine dair hikâyelerini anlattılar. Türk şirketinde çalışırken Türk kültürünü tanımaya başlayan Elena Solcuner, zamanla Türkçeye ilgi duymaya başladı. Moskova Yunus Emre Enstitüsünün ilk kursiyerleri arasında yer alan Solcuner, Türkçe öğrenme serüveninin detaylarını davetlilerle paylaştı. Diğer bir kursiyer Anastasiya Golubaeva ise Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretlerin ardından Türk kültürüne hayranlık duymaya başlayarak Moskova Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe kurslarına katılma ve Türk kültürünü yakından tanıma sürecinden bahsetti.
Etkinlikte Türk mutfağının tanıtıldığı bölümde ise Türk mutfağından, dolma, lahmacun, içli köfte ve çeşitli salatalar başta olmak üzere Türkiye’nin farklı bölgelerine ait çok sayıda lezzet davetlilere ikram edildi. Türkiye’nin ve Rusya’nın kültürlerinin bir araya getirilerek kültürel etkileşime zemin hazırlandığı etkinlikte Rus mutfağının öne çıkan lezzetleri de ikram edildi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.