İstanbul
06 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiye genelindeki hayali ihracat operasyonunun İstanbul ayağında 5 kişi yakalandı

Türkiye genelindeki hayali ihracat operasyonunun İstanbul ayağında 5 kişi yakalandı

Yüzlerce vatandaşı mağdur eden ve devleti milyonlarca lira zarara uğratan hayali ihracat soruşturmasının İstanbul ayağında aranan 7 kişiden 5’i yakalanarak gözaltına alındı. 47 ilde başlatılan operasyon, İl Cumhuriyet Başsavcılıklarının talimatları doğrultusunda Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Başkanlığı tarafından gerçekleştirildi.

Elde edilen bilgilere göre, İçişleri Bakanlığı tarafından Türkiye genelinde 47 ilde düzenlenen operasyon kapsamında, hayali ihracat yaparak haksız kazanç elde ettikleri tespit edilen 490 şüpheliden 237’si yakalandı. İl Cumhuriyet Başsavcılıkları tarafından yürütülen soruşturmanın İstanbul ayağını İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube ekipleri gerçekleştirdi. KOM Daire Başkanlığı tarafından koordine edilen operasyonda, farklı ülkelere ihracat yapan şüphelilere ait şirketlerin işlemlerinde rakamların gerçeğin dışında olduğu tespit edildi. Hayali ihracatla devleti yüklü miktarda zarara uğrattıkları belirlenen kişilere yönelik olarak İstanbul’da 7 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin İstanbul’da 9 ayrı adrese düzenlediği eş zamanlı operasyonda 5 şüpheli yakalandı. İş yerleri ve evlerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital malzeme ve belge ele geçirildi. Gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri sürerken, firari 2 zanlının ise yakalanmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Soruşturma, bir ihbar üzerine başladı. İhbarın Polonya’da bulunan bir paravan firma üzerinden hayali ihracat yapıldığı yönünde olduğu bilgisi üzerine başlatılan soruşturmada, söz konusu firmanın Türkiye'den herhangi bir ihracat işlemi yapmadığı tespit edildi. Tespitlerle ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görevlileriyle temasa geçen polis, konuyla ilgili detaylı bir analiz yapılmasını istedi.

Ayrıca, düzenlenen faturaların sahte olduğu ve hayali ihracat gerçekleştiren şahısların firmalarında gerçek bir ticari faaliyet olmadığı halde sahte fatura düzenledikleri tespit edildi. Bu sahte faturalarla özellikle tekstil ürünleri gibi ürünlerin İstanbul'un Laleli piyasasına kargo malları olarak gönderildiği belirlendi. Şüpheliler, malları Polonya'da paravan olarak kurulan firma adına ihracat yapmış gibi göstererek haksız KDV iadelerini almışlar. İşlerini takip eden gümrük müşavirleri, bu illegal faaliyetlere aracılık etmişlerdir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!