İstanbul
02 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiyede ilk defa hayvansal üretim konusunda “Yaşayan Laboratuvar” kuruldu

Türkiyede ilk defa hayvansal üretim konusunda “Yaşayan Laboratuvar” kuruldu
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİNİN ORTAĞI OLDUĞU AVRUPA BİRLİĞİ HORİZON 2020 ÇERÇEVESİNDE “AKDENİZ PASTORAL SİSTEMLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİR GELECEĞİ İÇİN YENİLİKÇİ MODELLER” (PASTINNOVA) PROJESİNİN TANITIMI YAPILDI.

Çukurova Üniversitesi'nin bir ortağı olduğu Avrupa Birliği HORİZON 2020 kapsamında yürütülen "Akdeniz pastoral sistemlerinin sürdürülebilir geleceği için yenilikçi modeller" (PASTINNOVA) projesi tanıtıldı. Bu projenin çerçevesinde Türkiye'de bir hayvansal üretim için "Yaşayan Laboratuvar-Living Lab"ın kurulduğu açıklandı.

Tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan proje yürütücüsü olan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, projede Avrupa Birliği ve Kuzey Afrika'dan 16 ülkeden 20 katılımcının bulunduğunu belirtti. PASTINNOVA projesinin amacının, değişen iklim şartlarının etkisi altında küçük ölçekli çiftliklerin dayanıklılığını artırmak, üretim ve pazarlama olanaklarını yenilikçi yaklaşımlarla iyileştirmek ve kırsal bölgelerdeki kadınların ekonomik açıdan güçlenmesini sağlamak için sürdürülebilir iş ve organizasyon modelleri oluşturmak olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Koluman ayrıca, bu projenin çerçevesinde Türkiye'de hayvansal üretimle ilgili olarak yerel yönetimler, Tarım İl Müdürlüğü, Adana Damızlık Koyun Keçi Birliği, kadın kooperatifleri, girişimciler ve yetiştiriciler gibi ilgili paydaşların bulunduğu "Bölgesel Yaşayan Laboratuvar"ın kurulduğunu açıkladı. Bu laboratuvar çalışmaları sırasında paydaşların en az 6 kez bir araya gelerek sektörün mevcut sorunlarını ele alacağını, bu sorunlara yenilikçi çözüm önerileri getirerek ülke çapında eşleştirmelere gidileceğini de ifade etti.

Adana Tarım ve Orman İl Müdürü Yardımcısı Birsen Ergün ise, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bu projeye katıldıkları için mutlu olduklarını belirtti. Ergün, projenin bölgesel hayvansal üretim paydaşlarının sorunlarını tanımlama, işbirliği yapma ve bu sorunlara çözüm getirme konusunda önemli bir rol oynayacağını vurguladı.

Adana Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Murat Şen de, kırsal projelerin bölge halkının sorunlarının anlaşılmasında büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti ve projenin bölge halkının ekonomik gücünü artırarak köyden kente göçü engellemeye yardımcı olabileceğine inandığını ifade etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!