İstanbul
29 Eylül, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Türkiyenin sıfır karbon yolculuğu masaya yatırıldı

Türkiyenin sıfır karbon yolculuğu masaya yatırıldı
EGE GENÇ İŞ İNSANLARI DERNEĞİ (EGİAD), TÜRKİYE’NİN KARBONSUZLAŞMA YOL HARİTASI SÜRECİNDE, “SANAYİDE YEŞİL DÖNÜŞÜM”, “AB YEŞİL MUTABAKATI, “KARBON AYAK İZİ: KRİZLER VE FIRSATLAR”, “KARBON PİYASALARI FİRMALARIMIZ İÇİN KARBON TİCARETİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İLİŞKİSİ” BAŞLIKLARINI TARTIŞMAYA AÇTI.

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Türkiye ekonomisinin iklim değişikliğiyle mücadelede "sıfır karbon" hedefine ulaşmak için atılması gereken adımları ele almak üzere Sanayide Yeşil Dönüşüm Semineri düzenledi. Seminerde, "Sanayide Yeşil Dönüşüm", "AB Yeşil Mutabakatı", "Karbon Ayak İzi: Krizler ve Fırsatlar", "Karbon Piyasaları: Firmalarımız için Karbon Ticareti ve Sürdürülebilirlik İlişkisi" gibi başlıklar tartışıldı.

EGİAD Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, 2015 Paris İklim Anlaşması'nın küresel ısınmayı kontrol altına almak için önemli bir adım olduğunu belirterek, 2050 yılında net sıfır emisyon hedefine ulaşmanın kritik olduğunu vurguladı. Yelkenbiçer, iklim değişikliği ve ısınmanın olumsuz etkilerinin giderek arttığına dikkat çekti ve yeşil dönüşümün hem bir gereklilik hem de bir fırsat olduğunu söyledi.

Karbon ayak izinin ciddi bir gerçeklik olduğunu belirten Yelkenbiçer, yeşil dönüşümün, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri üzerine kurulması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, sürdürülebilirlik odaklı uluslararası tedarik zincirlerinde güçlü bir oyuncu olmanın ve rekabetçiliğin korunmasının önemli olduğunu vurguladı.

EGİAD'ın düzenlediği seminerde konuşan Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar, karbon yakalama ve yok etme teknolojilerinin hızla hayata geçirilmesi gerektiğini, aksi halde doğanın tahrip edileceğini belirtti. Azbar, Yeşil Mutabakat'ın ciddi bir çaba gerektiren bir hedef olduğunu ve 2030 ve 2050 yıllarının kritik dönemeçler olduğunu ifade etti.

Deriva Danışmanlık ve Eğitim Yönetici Ortağı Dr. Tolga Uysal ise finansal değerlendirmelerde bulunarak karbon fiyatlandırmanın önemini vurguladı. Büyük şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda adımlar atmaya başladığını ve karbonun artık alınıp satılan bir finansal enstrüman haline geldiğini söyledi.

Seminerde, iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilirlik, karbon ayak izi ve yeşil dönüşüm konularında bilgi ve farkındalık oluşturmak amacıyla önemli tartışmalar yapıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!