Su uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir, "Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü" vesilesiyle yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yaklaşık dörtte birinin yüksek çölleşme riski altında olduğunu belirtti. Aynı zamanda Akdeniz Havzası'nın iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgelerden biri olduğuna dikkat çekti. Demir, çölleşme ile mücadelede iş birliği ve çözüm odaklı çalışmaların önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Yusuf Demir, Birleşmiş Milletler'in 1994 yılında kabul ettiği "Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi" çerçevesinde her yıl 17 Haziran'ın "Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü" olarak kutlandığını hatırlattı. Türkiye'nin tarım ve orman alanlarının yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan toprak kaynaklarının korunmasının önemine vurgu yaptı ve bu kaynakların sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin su fakiri bir ülke olduğunu belirten Demir, dünya genelinde ve Türkiye'de yağış miktarının azalmasının ve su kaynaklarının azalmasının su kaynaklarını verimli kullanma zorunluluğunu artırdığını ifade etti. Çölleşme ile mücadele için doğru arazi planlaması, su kaynaklarının ve tarım alanlarının korunması gerektiğini belirtti.
Ayrıca, erozyonun toprak kaybına neden olduğunu ve bu kaybın toprak verimliliğini düşürdüğünü vurgulayarak, toprak kaybının çölleşme ile mücadeledeki önemli bir faktör olduğunu sözlerine ekledi. Su tasarrufu ve su kaynaklarının korunması gerektiğini, ayrıca tarım alanlarının ıslah edilmesi ve çölleşmeyi önlemek için teraslama, ağaçlandırma gibi çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.
Son olarak, çölleşme ile mücadelede yerel ve ulusal düzeyde iş birliği yapılmasının ve toplumsal bilincin artırılmasının önemini vurgulayarak, gelecek nesillere yaşanabilir ve sürdürülebilir bir dünya bırakmanın hepimizin sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Türkiyenin yüzde 22,5i yüksek çölleşme riski altında
TÜRKİYE’NİN YÜZDE 22,5'İ YÜKSEK ÇÖLLEŞME RİSKİ ALTINDA...
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.