İstanbul
25 Eylül, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Uludağda 1. Derece sit alanına çakıl taşları döküldü

Uludağda 1. Derece sit alanına çakıl taşları döküldü
TÜRKİYE’NİN ÖNEMLİ KIŞ TURİZMİ MERKEZLERİNDEN ULUDAĞ’DA 1. SİT ALANI İLAN EDİLEN BÖLGEYE ÇAKIL TAŞLARI DÖKÜLDÜ. DOĞADER BAŞKANI SEDAT GÜLER, “BURSA’DA KORUMA ALTINA ALINMIŞ TARİHİ BİR BİNAYI YIKMAKLA, BURAYA YOK ETMEK ARASINDA FARK YOKTUR” DİYEREK TEPKİSİNİ DİLE GETİRDİ.

Türkiye'nin önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Uludağ'da, 1. Sit Alanı olarak ilan edilen bölgeye çakıl taşları dökülmesi tepkilere neden oldu. DOĞADER Başkanı Sedat Güler, bu durumu değerlendirerek, "Bursa'da koruma altına alınmış tarihi bir binayı yıkmakla, buraya zarar vermek arasında fark yoktur" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Kış turizminin popüler destinasyonlarından olan Uludağ'ın Kirazlıyayla bölgesine yapılan çakıl taşı dökme işlemi, bölgedeki endemik bitki türlerinin yetiştiği 1. Sit Alanı ilan edilmiş bir bölge olması nedeniyle eleştirilere yol açtı. Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (DOĞADER) Başkanı Sedat Güler, bu duruma tepki göstermek amacıyla bölgeye gelerek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamada, Kirazlıyayla'nın Milli Parklar tarafından koruma altına alındığı ve bu nedenle yapılan uygulamanın yasa dışı olduğu vurgulandı. Güler, "Uludağ Milli Parklar sınırları içinde Kirazlıyayla günübirlik kullanım alanındayız. Burası Bursalıların piknik yaptığı bir alandır. İhbarlar neticesinde buraya gelip keşif yaparak bu durumu paylaştık. Bu son derece üzücü ve öfkeli bir durumdur. Bu yaylanın özelliklerini biliyoruz. Binlerce Uludağ çiğdemi, sümbüller ve kardelenlerin yetiştiği endemik bitki örtüsüne sahip bir yayladır. Yeşil örtüyü tahrip etmişler. Çiçeklerin belki de tohumları yok edildi. Burada bir yapı hazırlığı çalışması yapılıyor, ancak ne yapılmak istendiği net değil. Bu nedenle bilgi almak için Milli Parklara dilekçe vereceğiz. Kanunen suç teşkil eden bir durum söz konusu. Milli Parklar sınırları içinde halka açık bir alanda bu tür yapı hazırlıklarının ve çakıl taşı dökülmesinin suç olduğunu belirtmek isteriz. Ayrıca burası 1. Derece Sit Alanı'dır. Bursa'da koruma altına alınmış tarihi bir binayı yıkmakla burayı tahrip etmek arasında fark yok. Sorumlular 2. Orman Bölge Müdürlüğü ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'dür. Kimin izin verdiğini öğrenmek için soruşturma başlatacağız. Milli Parklar, bu bölgenin talan edilmesine izin vermemelidir" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından, burada yapılacak işlem hakkında resmi bilgi almak amacıyla Uludağ Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne dilekçe verildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!