İstanbul
16 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

UNIFILe katkı sağlayan 16 Avrupa ülkesinden İsraile “maksimum siyasi ve diplomatik baskı uygulama” kararı

UNIFILe katkı sağlayan 16 Avrupa ülkesinden İsraile “maksimum siyasi ve diplomatik baskı uygulama” kararı
UNIFIL’E KATKI SAĞLAYAN 16 AVRUPA ÜLKESİNDEN İSRAİL’E “MAKSİMUM SİYASİ VE DİPLOMATİK BASKI UYGULAMA” KARARI

Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) katkı sağlayan 16 Avrupa ülkesi, Lübnan’ın güneyindeki UNIFIL mevzilerine saldırıların önlenmesi için İsrail’e “maksimum siyasi ve diplomatik baskı uygulama” kararı aldı.


İsrail’in Lübnan’daki Birleşmiş Milletler Geçici Görev Gücü’ne (UNIFIL) yönelik saldırılarına Avrupa’dan tepkiler devam ediyor. İtalya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, UNIFIL’e katkı sağlayan 16 Avrupa ülkesinin savunma bakanlarının, bugün İtalya Savunma Bakanı Guido Crosetto ve Fransa Savunma Bakanı Sabastien Lecornu başkanlığında gerçekleştirilen bir çevrim içi konferansta bir araya geldiği aktarıldı.


Açıklamada, toplantıda savunma bakanlarının, İsrail ordusu ile Hizbullah arasındaki çatışmalar sırasında Lübnan’ın güneyindeki UNIFIL mevzilerine ateş açılmasının ardından, yeni saldırıların önlenmesi için İsrail’e “maksimum” diplomatik ve siyasi baskı yapma niyetlerini dile getirdiği ifade edilerek, “Aynı zamanda, Hizbullah’ın çatışma sırasında UNIFIL personelini kalkan olarak kullanamayacağı da net bir şekilde ifade edildi” denildi.


Savunma bakanlarının, Lübnan’da UNIFIL misyonunun varlığının sürdürülmesinin önemine vurgu yaptığı aktarılan açıklamada, UNIFIL misyonunun geleceğine ilişkin her kararın BM bünyesinde kolektif olarak alınması gerektiğinin kabul edildiği ifade edildi.


Açıklamada, “UNIFIL’in daha etkili ve güvenli bir şekilde faaliyet göstermesine olanak sağlamak amacıyla angajman kurallarının gözden geçirilmesi gerekliliğini güçlü bir şekilde dile getirdi” denildi.


İtalya ve Fransa savunma bakanları tarafından düzenlenen toplantı, Lübnan’ın güneyindeki son gelişmeler ışığında UNIFIL misyonuna Avrupa’nın katkısı için ortak bir eylem tanımlama amacını taşıyordu.



İsrail’den açıklama


Avrupa Birliği ülkelerinden gelen tepkilerin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Lübnan’ın güneyindeki BM barış güçlerinin faaliyetlerinin “büyük önem” taşıdığı yönünde bir açıklama yaptı. Katz, sınır bölgesine yakın mevkideki UNIFIL güçlerinin Hizbullah ile savaşın sona ermesinin ardından hayati bir rol oynayabileceklerini söyledi. Sosyal medya üzerinden yayınladığı açıklamada Katz, “İsrail, UNIFIL’in faaliyetlerine büyük önem vermektedir ve bu kurum ile personellerine zarar verme niyeti yoktur” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!