İstanbul
28 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Uşaktaki yağışlar meclis gündeminde konuşuldu

Uşaktaki yağışlar meclis gündeminde konuşuldu
UŞAK BELEDİYESİ EYLÜL AYI MECLİS TOPLANTISI, UŞAK BELEDİYE BAŞKANI MEHMET ÇAKIN BAŞKANLIĞINDA YAPILDI.

Uşak Belediyesi Eylül ayı Meclis Toplantısı, Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın başkanlığında yapıldı. Çakın, yaşanan yoğun yağışlarda meydana gelen su birikintileri ile ilgili meclis üyeleri tarafından yöneltilen soruyu yanıtladı. Su tahliyesinin gerçekleştiği derelerde yaşanan debi yükselişi nedeniyle derelerin hatlardan yağmur suyunu çekemediğini dile getiren Başkan Çakın, yağıştan kısa bir süre sonra kentteki suların tahliye olduğunu, hatlarda bir tıkanıklık yaşanmadığını paylaştı.



Yoğun yağış sebebiyle yaşanan su birikintilerinin gündeme geldiği meclis toplantısında Başkan Çakın açıklamalarda bulundu. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, kentimizdeki yağışlardan ve özellikle ülke genelindeki yağmur kaynaklı afetlerden maddi ve manevi etkilenen tüm vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti.



Uşak’ta Eylül ayı yağış ortalamasının 20.9 kilogram olduğunu belirten Başkan Çakın, Cumartesi günü yaşanan yağış sırasında iki saatte metrekareye 60 kilograma yakın yağış geldiğini hatırlattı. Bir hafta önce Dikilitaş Mahallesi’nde sadece 3 sokakta gerçekleşen ciddi bir dolu yağışıyla karşı kaşıya kalındığını anımsatan Başkan Çakın, “Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebepleriyle ülkemizde pek çok şehirde bu tarz afetler yaşanıyor. Bu şekilde anlık şiddetli yağışlarla Türkiye’nin dört bir tarafında olduğu gibi Uşak’ta da maalesef karşılaşıyoruz.” dedi.



Yağışlar öncesinde çalışmalar yapıldı


Afet öncesi, afet anı ve afet sonrası olarak çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın, şimdiye kadar 646 metre kanalet yapımı gerçekleştirdiklerini, 5 kilometre yağmur suyu hattının tespit edilen noktalara uygulandığını paylaştı. Bu konuda devam eden projeler olduğunu dile getiren Başkan Çakın, “Meteoroloji üzerinden yoğun yağış bilgisini aldığımız zamanlarda, Temizlik İşleri Müdürlüğümüz başta olmak üzere Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerimiz ile ilgili birimlerimizin takviyesiyle yoğun bir şekilde şehrimizin değişik noktalarında çalışmalar yapıyoruz. Özellikle bu tarz sorunların sık yaşandığını belirlediğimiz noktalarda menfez ve kanaletlerin temizliğini gerçekleştiriyoruz. Bu yağışlar öncesinde de tüm çalışmalar yapıldı. Bunun yanında yine yağış öncesi sosyal medya hesapları üzerinden yoğun bir yağışla karşı karşıya kalınabileceği ve vatandaşlarımızın da kendi imkanları dahilinde gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarılar gerçekleştirildi. Afet anında yapılması gerekenlerle ilgili, biz her ne kadar öncesinde kanaletlerin ve menfezlerin temizliğini yapsak da yağış anında özellikle yüksek kesimlerden yağmur sularıyla birlikte gelen atıklar menfezleri kapatabiliyor.” dedi. Başkan Çakın, daha önce gerçekleşen sürekli yağışlarda bu tür sıkıntılarla karşılaşılmadığını, yağmurun yoğun olmasının etken olduğunu söyledi.



Ekipler zaman kaybetmeden müdahaleye başladı


Vatandaşların mağdur olmaması adına en hızlı ve özenli şekilde destek verildiğini belirten Çakın, “Bu anlık yağışlar sırasında gerçekleşen gider kapanmaları sıkıntısıyla yaklaşık 300 personelimiz daha önceden planlandığı gibi şehrin yoğun yağış alan noktalarında en hızlı şekilde müdahalelerde bulundu. Tabi yağış anı ve sonrasında kanaletlere müdahale ettik, itfaiye dahil olmak üzere diğer müdürlüklerimizden de destekle yaklaşık 40 aracımızla, 70’in üzerinde su tahliye ekipmanımızla birlikte 400’ün üzerinde vatandaşımıza yardımda bulunduk.” dedi.



“Niçin bu hadiseler yaşanıyor”


Başkan Çakın, konuşmasına şöyle devam etti:


“Peki niçin bu hadise yaşanıyor diye sorular alıyoruz. İsmet Paşa Caddesi’ni de baz alarak bahsetmek gerekirse; boru çapları olsun, kanaletler olsun, çalışmalarımızın hepsi şehrin alacağı ortalama yağışlar hesaplanarak planlanıyor ve yapılıyor. Yağış hesaplamasıyla döşenen yağmursuyu hatlarının tahliye olduğu Uşak merkezde sadece 3 deremiz var. Bunlardan en bilineni Dokuzsele deresi. Dokuzsele Deresi yağış anında 15 santim daha yükselse taşma noktasına gelecekti. Bu da demek oluyor ki, şehirdeki yağmur suları dereye tahliye olmak isterken, doluluktan dolayı tahliye olamıyor. Dolayısıyla tahliye olacak su, derelerdeki doluluktan dolayı geri gelerek bazı yerlerde taşmalara neden oluyor. Zira İsmet Paşa Caddesi’ndeki su baskınları, yaptığımız uygulamada beton kullanılmasına bağlanıyor fakat durum böyle değil. Orası zaten toprak da olsa o şiddette gerçekleşen bir yağışın hemen emilmesi mümkün değil.”



“Suyun kısa sürede çekilmesi altyapının açık olduğunu gösterir”


Neden daha büyük çaplı borular kullanılmadığına dair sorular da geldiğini dile getiren Çakın, “Daha büyük borular yapmak daha büyük sorunlara yol açabilir. Çünkü boru büyüdükçe yüzey alanı genişler ve suyun akışı daha da yavaşlar. Zaten buradaki kritik konu borulardan ziyade suyun tahliye olacağı derelerin suyu alabilmesidir. Ayrıca altyapıyla ilgili olarak bir sorun olmadığının büyük göstergesi de yağıştan çok kısa bir süre sonra şehirdeki bütün suların çekilmesidir. Altyapı temiz, kanaletler açık ve yağmur suyu hatlarımız temiz olmasaydı, suların bu kadar çabuk çekilmesi mümkün olmazdı.” ifadelerine yer verdi.



Çarpık yapılaşmalara da vurgu yapan Başkan Çakın, belediye olarak afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında yapılacakların AFAD başta olmak üzere ilgili kamu kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları ile planlandığını ifade etti. Vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileten Başkan Çakın, gerekli desteklerin ilgili kurum ve müdürlükler aracılığı ile verileceğini aktardı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!