İstanbul
09 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Uzmanı uyardı: “Türkiyede süt tüketimi yetersiz seviyede”

Uzmanı uyardı: “Türkiyede süt tüketimi yetersiz seviyede”
BİREYLERİN SAĞLIKLI BESLENME VE YAŞAM BİÇİMLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ VE GELİŞTİRİLMESİNİN TOPLUM SAĞLIĞI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEME SAHİP OLDUĞUNU BELİRTEN BESLENME VE DİYETETİK BÖLÜM BAŞKANI PROF. DR. HALİT TANJU BESLER, TÜRKİYE’DE SÜT TÜKETİMİNİN YETERSİZ SEVİYEDE OLDUĞUNU KAYDETTİ.

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Halit Tanju Besler, sağlıklı beslenme ve yaşam tarzının toplum sağlığı için büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak Türkiye'de süt tüketiminin yetersiz olduğunu belirtti. Dünya Süt Günü vesilesiyle sütün sağlıklı beslenmedeki rolü hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Besler, süt ve süt ürünlerinin besleyici ve sağlıklı olduğunu ifade etti.

Besler, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çekerek, sürdürülebilir beslenme ve besin güvencesi kavramlarının sağlık politikalarının temel unsurları arasında olması gerektiğini söyledi. Kötü beslenmenin birçok sağlık sorununa neden olduğunu belirten Besler, bu sorunlar arasında zayıflık, demir eksikliği anemisi, kalsiyum ve D vitamini eksiklikleri, diş çürükleri, obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, Tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerini saydı.

Süt ve süt ürünlerinin yüksek kaliteli protein, kalsiyum, fosfor, B2 vitamini ve diğer B grubu vitaminler açısından zengin olduğuna dikkat çeken Besler, özellikle çocuklar için kemik ve diş sağlığının korunmasında büyük öneme sahip olduklarını ifade etti. Yetişkinlerde ise süt ve süt ürünlerinin vücut ağırlığının kontrolünde, hipertansiyon, kalp-damar hastalıkları, Tip 2 diyabet ve bazı kanser türlerinden korunmada etkili olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Besler, Türkiye'de süt tüketiminin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 15 yaş ve üzeri bireylerde süt ve süt ürünleri tüketiminin önerilen miktarın altında olduğunu söyleyen Besler, kalsiyum, B2, B6, folat ve protein miktarlarının süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılmasıyla düzeltebileceğini ifade etti.

Son olarak, 2022 yılının ortasından itibaren Türkiye'de toplanan inek sütü miktarında düşüş yaşandığını ancak 2023 yılının ikinci ve üçüncü ayından itibaren bu miktarın artmaya başladığını belirten Prof. Dr. Besler, süt ve süt ürünlerinin fiyatlarının düşürülmesi ve toplumun bu ürünlere kolayca ulaşabilmesi gerektiğini vurguladı. Bu şekilde sağlıklı süt tüketiminin teşvik edilmesi ve toplum sağlığının korunması mümkün olacaktır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!