İstanbul
05 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Uzmanından okul başarısını artıran beslenme önerileri

Uzmanından okul başarısını artıran beslenme önerileri
OKUL BAŞARISINI ARTIRAN BESLENME ÖNERİLERİNE DEĞİNEN BESLENME VE DİYET UZMANI DİYETİSYEN GÜL UYGUN KARAKULAK, “BESLENME ALIŞKANLIKLARI ÇOCUKLARIN HAFIZASINI, KONSANTRASYONUNU, DERS BAŞARISINI, BÜYÜME VE GELİŞMESİNİ DOĞRUDAN ETKİLER. BU DÜZENİ OLUŞTURURKEN ANNE BABALARA DA BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR” DEDİ.

Okulların açılmasıyla birlikte, okul başarısını artıran beslenme önerileri konusunda Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Gül Uygun Karakulak önemli tavsiyelerde bulundu. Çocukların beslenme alışkanlıklarının hafızalarını, konsantrasyonlarını, ders başarılarını, büyümelerini ve gelişmelerini doğrudan etkilediğini belirten Karakulak, ayrıca anne ve babalara da büyük sorumluluk düştüğünü vurguladı.

Karakulak'ın önerileri şu şekildedir:

1. **Kahvaltı Önemlidir:** Kahvaltı atlanmamalıdır. Besleyici bir kahvaltı, çocukların derslere odaklanmasını kolaylaştırır ve okul başarısını artırır. Kahvaltıda yumurta, peynir, zeytin, ceviz, salatalık, domates, yeşillikler, tahin-pekmez, bal gibi besinler yer almalıdır. Hamur işi kahvaltılardan kaçınılmalıdır, çünkü kan şekerini hızla yükselterek odaklanma problemlerine neden olabilir.

2. **Öğle Yemeğine Dikkat:** Okullarda verilen öğle yemeği menüsüne göre akşam yemeği planlanmalıdır. Protein ağırlıklı bir öğle yemeği için akşam için zeytinyağlı bir sebze yemeği uygun olabilir. Okulda yemek verilmiyorsa, tam tahıllı, peynirli, domatesli, marullu sandviçler yanına bir kutu ayran veya süt ile dengeli bir öğün oluşturabilir.

3. **Ara Öğünleri Ekleyin:** Okul döneminde fiziksel aktivite arttığı için ana öğünlerin yanı sıra ara öğünler de eklenmelidir. Ara öğünlerde çiğ badem, fındık, ceviz, taze veya kuru meyveler, süt, yoğurt, tahıllı un ve kurutulmuş meyveler tercih edilebilir. Ayrıca omega-3 yağ asidi alımına dikkat edilmelidir, bu nedenle haftada 2-3 kez yağlı balık tüketmeye özen gösterilmelidir.

4. **Paketli Ürünlerden Kaçının:** Sağlıksız hazır içecekler ve paketli ürünler çocukluk çağı obezitesini tetikleyebilir ve okul performansını olumsuz etkileyebilir. Bu tür ürünlerden uzak durulmalı ve çocuğun vücut ağırlığı düzenli olarak takip edilmelidir.

5. **Sporu Teşvik Edin:** Çocuğunuzun spor yapmasını teşvik edin. Spor, hem fiziksel hem de zihinsel sağlığı olumlu yönde etkiler. Çocuğunuzun bir spor dalı ile ilgilenmesine destek olun.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, çocuğunuzun sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için çok önemlidir. Bu önerilere dikkat ederek çocuğunuzun okul başarısını destekleyebilirsiniz.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!