İstanbul
01 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.06
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2730.4
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57646.840$

Uzmanından uyarı! Şap ve Tüberküloza dikkat

Uzmanından uyarı! Şap ve Tüberküloza dikkat
KURBAN BAYRAMI’NA SAYILI GÜNLER KALA VATANDAŞLARIN KURBANLIK HAYVAN ARAYIŞI ARTTI.

Kurban Bayramı yaklaşırken vatandaşlar, kurbanlık hayvan arayışında artış gösteriyor. Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş, hayvan sağlığının yanı sıra yaşının da önemli olduğunu vurguladı. Kurbanlık hayvanın organlarının ve uzuvlarının eksiksiz olması gerektiğini ifade eden Çetinbaş, ayrıca hayvanın yaşı hakkında da bilgi verdi.

Çetinbaş, "Kurbanlık hayvanların yaşı bizim için çok önemli. Bu bir ibadet olduğu için yaşlı hayvanlar ve çok genç hayvanlar kesilmez. Büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurması gerekiyor, bunu da önde bulunan dişlere bakarak anlayabiliriz. Küçükbaş kurbanlıklarda ise bir yaşını doldurması kurban olması için yeterlidir" şeklinde konuştu.

Ayrıca, yaklaşan bayram öncesinde şap hastalığının gündeme geldiğini belirten Çetinbaş, şap hastalığının belirtilerini ve önlemlerini anlattı. Çetinbaş, "Şap hastalığının belirtileri ayaklarda topallama ile başlar. Hayvanın ateşi yükselir ve ağızda yaralar görülür. Bu hastalığın insanlara bulaşma ihtimali yoktur. Hayvan alırken dişi ise gebe olup olmamasına, şap ve tüberküloz hastalığına dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Kurban kesildikten sonra etlerin dinlendirilmesinin önemine de değinen Çetinbaş, etlerin dinlendirilmesinin etin daha lezzetli olmasına katkı sağladığını belirtti. Çetinbaş, "Kurban kesildikten sonra serin bir yerde 1 veya 2 saat etin dinlenmesi gerekiyor. Kestikten sonra hemen yenilmesini biz asla tavsiye etmiyoruz. Önce kurbanı kesiyoruz, 1 veya 2 saat dinlendiriyoruz sonra buzluklara kaldırıyoruz. Biz Veteriner Hekimler olarak bir gün sonra yenmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Kurbanlık hayvanın kesilirken dikkat edilmesi gereken hususları aktaran kasap Ahmet Sönmez ise, kurban kesiminde modern yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Sönmez, "2 yaşından küçük büyükbaş hayvandan kurban olmaz. Vatandaşlarımız mezbaha da kesiyor. Köylerde kesenler ise traktörlerin arkasına takılan vinçlerle bağlayıp kesmesi daha kolay ve temiz oluyor. Hayvana eziyet edilmemiş oluyor. İple kesme yöntemi artık kalmadı. Hayvana eziyet oluyor, insanlara da zorluk oluyor. Traktörlerin arkasına takılan vinçlerle bağlayıp kesmesi daha kolay. Hem hayvan eziyet çekmiyor, hem de kasap yorulmuyor ve kendini yaralamıyor" şeklinde konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!